Hoppa till huvudinnehåll
Av
jenny.tedjeza@proletaren.se

Glittrande röd gala

Kommunistiska Partiets 40-årsjubileum firades i lördags med en storslagen och glittrande röd artistgala. En hyllning till socialismen och framtiden.

– Kommunistiska Partiet är en mager men välmående 40-åring, kunde partiordförande Anders Carlsson konstatera i sitt tal i samband med den stora jubileumsgalan på Biografen Draken i Göteborg i lördags.

Den vackra lokalen fylldes nästan till sista stol av 700 medlemmar, sympatisörer och vänner till Kommunistiska Partiet och jubileumsgalan blev en enda storslagen hyllning till socialismen.

Genom det stora antalet unga artister på scen bar galan också på förhoppningar om en ljus framtid för partiet. I ett bejublat överraskningsnummer levererade en grupp yngre artister i rutiga skjortor och med glimten i ögat ett potpurri av Knutna nävars klassiker, en kärleksfull ironi över 70-talets tvärsäkra retorik.

Hela galan genomsyrades av denna blandning av gammalt och nytt, som en konsekvens av det pågående generationsskiftet. Bruno Bran förärade partiet en nyskriven sång i traditionell kuplettform, Maria Hörnelius sjöng ”En proletärmoders vaggsång”, Lisbeth Nowotny återupplivade tillsammans med Stefan Engberg en av Piri Piris låtar, medan den yngre generationen representerades av bland andra vissångaren Kristian Svensson, bandet Lördagssabotören och rappartisten Menteroja.

Konferenciererna Lisa Engström och Robert Mathiasson gjorde en strålande insats när de skickligt lotsade publiken genom kvällen med väl avvägda och humoristiska presentationer.

Mäktigt var det när Jenny Wrangborg ensam på scen framförde sina dikter i den stora salongen. Hennes starka texter om ett samtida klassamhälle lämnar ingen oberörd.
Lucas Stark med orkester imponerade med sina nytolkningar av Joe Hills sånger och melodifestivalkändisarna Andra Generationen fick hela publiken på fötter med sin balkanrock.
Bluegrassbandet Spinning Jennies bjöd på både gamla och nya låtar, klockrent både till form och innehåll, och Kulturföreningen Sticket framförde en sketch ur sin revy Vargavinter.

Andra akten inleddes med en text, skriven och framförd av Henry Ascher, som oerhört träffsäkert och finstämt drog parallellerna mellan nazisternas förintelseläger och fångenskapen i Gaza.

Därefter gjorde Sam Vesterberg den alltid lika sorgligt aktuella låten ”Aldrig mera krig” där bandet, under ledning av Stefan Almqvist, gjorde kvällens kanske vassaste insats. Spartacuskören och gänget bakom revyn ”Den röda tråden” gjorde sedan upp med dubbelmoralen kring den svenska vapenexporten.

Sista artist på scen var Sven Wollter som reciterade Brecht och sedan höjde stämningen ytterligare genom att leda allsång av Dan Berglunds ”De mördades fria republik”.

Avslutningsnumret då kören och bandet tillsammans med solister framförde ”Vi äro tusenden” från Tältprojektet kommer att leva länge i minnet. En perfekt avrundning på en kväll fylld av hopp och framtidstro. Socialismen lever och Kommunistiska Partiet visar, inte minst med denna väl genomförda jubileumsgala, vilka stordåd vi faktiskt är kapabla till.