Hoppa till huvudinnehåll
Av

K i valet: Ideologi när RKU möter elever

– Vi är ett aktivt förbund. Vi kommer ut bra med vår politik och det märks att förbundet är på fötter, summerar William Frejd, förbundssekreterare i RKU, valkampanjen så här långt.




Vi möter William Frejd på Kungsmadskolan i Växjö under pågående kampanj. Tillsammans med RKU:aren Erik Gustafsson från Växjö ska han i två dagar hålla bokbord på gymnasieskolor och tala på torgmöten.

Det blir många skolbesök för William Frejd under valkampanjen. Förutom hemstaden Göteborg har han varit i bland annat Karlshamn och Alingsås. Till Växjö anländer han från Gislaved, där Kommunistiska Partiet suttit i kommunfullmäktige i 28 år. Där har han dagen innan presenterat ungkommunisternas politik för sex gymnasieklasser.

– Det märktes att Kommunistiska Partiet är känt på orten och det påverkade diskussionen med eleverna på ett positivt sätt. Det är ingen som tycker det är konstigt med kommunism, och diskussionerna handlade om konkreta frågor som sex timmars arbetsdag istället för om Sovjet.

Tidigare i år fördes en diskussion om på vilka villkor de politiska partierna skulle få komma ut i skolorna. En del rektorer menade att inga partier överhuvudtaget skulle få besöka skolorna, medan andra sade sig bara släppa in representanter för riksdagspartierna.

När valrörelsen nu är igång kan William Frejd för RKU:s del konstatera att förbundet haft lättare att komma ut på skolorna än vid förra valet.

– Vi har varit med på skoldebatter även på orter där Kommunistiska Partiet inte kandiderar, men samtidigt är det många skolor där vi inte tillåts delta.

Det är lugnt i Kungsmadsskolans kafeteria. Vid borden sitter elever och pratar, dricker kaffe och spelar kort. De som skyndar förbi bokbordet på väg till dagens första lektion tar reflexmässigt flygbladen som William Frejd delar ut, men än så länge är det inga elever som stannar för att diskutera.

Men flygbladen läses av nyfikna elever, det blir vi snart varse om när en ett gäng killar anförda av Joackim Winther, Linus Ingvarsson och Martin Curtsby kommer fram till bokbordet.

– Är det ni som vill att Sverige ska lämna EU, varför vill ni det, undrar Joackim Winther.

William Frejd förklarar Kommunisternas EU-motstånd, att EU är ett odemokratiskt och överstatligt projekt. Men eleverna låter sig inte övertygas.

– Jag vill inte ändra något, jag tycker att vi har bra som vi har det, säger Joackim Winther och får medhåll av kompisarna.

De gymnasieelever som går första året på gymnasiet är födda 1994, samma år som folkomröstningen om EU-medlemskapet hölls. William Frejd är inte förvånad över reaktionen från Joackim Winther och hans kompisar.

– För många ungdomar kan det verka utopiskt att lämna EU, de har ju aldrig upplevt tiden före EU-medlemskapet.

• Är EU-utträdet verkligen en fråga för ungkommunisterna att driva då?

– Absolut, det är viktigare än någonsin att hålla fast vid utträdeskravet, svarar William Frejd bestämt.

– Jag är övertygad om att EU-frågan kan engagera ungdomar, det märktes inte minst i FRA-debatten att många unga reagerar mot överstatligheten.

Vid ett bord i kafeterian sitter Alice Ingvarsson, Maria Edlund och Jonas Davidsson försjunkna över Kommunistiska Partiets lokala valflygblad. De går alla tre på mediaprogrammet och är förstagångsväljare. De ser fram emot att få rösta.

– Jag tycker det är viktigt att göra sin röst hörd, jag försöker ta del av material från så många partier som möjligt, berättar Maria Edlund.

– Fast nu känns det lite uttjatat med valet, det är mycket i skolan som handlar om det, fyller Alice Ingvarsson i.

De är alla överens om att jobben är den viktigaste valfrågan för ungdomar, men de har lite olika åsikter om hur politikerna ska komma till rätta med ungdomsarbetslösheten.

 – Jag tror inte det skapas fler jobb bara för att skatterna sänks, säger Jonas Davidsson.

Maria Edlund är kritisk till de partier som vill höja pensionsåldern.

– När ska vi unga få börja jobba då?

Alice Ingvarsson å sin sida funderar över turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd.

– Jag tror att många unga skulle kunna göra att bättre jobb än de som arbetat länge, men då funkar det inte med sist in först ut.
Jonas Davidsson är inte lika övertygad.

– Borde det inte vara bättre att förkorta arbetstiden istället, funderar han.

• Hur ser möjligheten ut att få jobb för er som går på mediaprogrammet?

– Det är viktigt med kontakter, därför är praktikplatserna som skolan ordnar viktiga för oss, berättar Alice Ingvarsson.

William Frejd konstaterar att högern har varit framgångsrik i att få det ideologiska övertaget i frågan om ungdomsarbetslösheten. Han märker att attackerna mot arbetsrätten och hyllandet av småföretagen blir allt mer accepterade bland gymnasieungdomar.

– För många unga är de fackliga frågorna diffusa. Det är skillnad på de ungdomar som haft sommarjobb och fått lite arbetslivserfarenhet, de har kommit i kontakt med verkligheten på ett annat sätt.

• Nu driver även de rödgröna sänkt arbetsgivaravgift för unga som en valfråga. Är inte det bra att det blir billigare att anställa unga för att komma åt ungdomsarbetslösheten?

– Är det bättre att en 50-åring blir arbetslös, svarar William Frejd retoriskt.

Han påminner om att företagare inte anställer av snällhet, utan när de har behov av arbetskraft. Arbetsgivaravgifterna är en fördelningsfråga.

– Sänk pensionsåldern, förkorta arbetstiden och gör offentliga satsningar istället. Det krävs jobbskapande åtgärder.

Två elever som besöker bokbordet för att fråga om kommunisternas politik är Erik Strååt och Edin Asovic, som båda går på byggprogrammet. De tycker också att jobben är den viktigaste frågan i valet men är inte så oroliga för egen del.

– För oss som går på bygg finns det bra möjligheter. Skolan har kontakter och ordnar bra praktikplatser, berättar Erik Strååt.

De är båda förstagångsväljare och berättar att det gjort att de blivit mer engagerade i politiska frågor det senaste året.

– Vi tar studenten nästa år och det känns mer angeläget att tänka på framtiden nu, förklarar Edin Asovic.

Så fortsätter förmiddagen. De flesta som passerar tar emot flygblad, betydligt färre stannar för att ställa frågor. William Frejd är ändå nöjd.

– Vi syns och det är alltid några som har funderingar och stannar för att diskutera med oss.

Inte minst är William Frejd nöjd över att de finns ett påtagligt intresse bland unga att diskutera de mera ideologiska frågorna, i en valrörelse som anklagas för att mer handla om överbudspolitik än ideologi.

För ungkommunisterna i RKU har det varit ett medvetet val att lyfta fram kritiken av kapitalismen och det socialistiska alternativet i valrörelsen, ett lyckat grepp enligt William Frejd.

– Vi sticker ut på ett positivt sätt. Blockpolitiken går igen även hos riksdagspartiernas ungdomsförbund, och det är till fördel för oss.

• Kan det inte uppfattas som diffust och främmande för många unga att prata om socialism?

– Vi får börja med att avslöja kapitalismen. Det är så uppenbart att profitsamhället som skapar kriser och miljöförstöring inte är hållbart. Då blir det lättare att visa på vikten av ett alternativ.

Under lunchrasten fylls kafeterian av elever och genomströmningen är stor. William Frejd gör ett sista ryck med flygbladsutdelningen, sedan är det dags att plocka ihop bokbordet.

På eftermiddagen ska han och Erik Gustafsson bemanna valtältet i centrala Växjö och sedan följer ännu en dag med kampanjarbete.

Det är intensivt, men William Frejd är nöjd och ser möjligheter för ett starkare RKU efter valet.

– Vi kommer att följa upp valkampanjen med en mötesturné i höst för att visa att politik handlar om mer än att rösta vart fjärde år, berättar William Frejd avslutningsvis. Om vi kan bygga ut förbundet och etablera oss på nya orter har vi gjort en bra valkampanj.

Wictor Johansson
Proletären nr 37 2010