Hoppa till huvudinnehåll
Av

Miljoner till avhoppade politiker

Kommuner och landsting har bara under det senaste året betalat ut 73 miljoner kronor i pensioner till kommun- och landstingspolitiker som har lämnat sina uppdrag. I många fall kan politiker som slutat frivilligt få ut 100000-tals kronor om året, utan krav på att arbeta.


Moderaterna och övriga borgerliga partier talar om hög arbetsmoral och incitament för att arbeta. Arbetslinjen gäller på alla områden, men inte för statsråd, riksdagspolitiker eller partikollegorna i kommuner och landsting.

En hygglig månadslön fram till pension utan krav på arbete är något som en vanlig löntagare bara kan fantisera om. För gamla kommunalråd är det däremot en realitet.

Enligt Sveriges Kommuner och Landstings förordningar kan politiker som tvingas gå eller slutar frivilligt få en visstidspension från 50 års ålder fram till ålderspensionen vid 65.

Lokalpolitikerna kan gå i pension 15 år i förtid, medan alla andra gott får vänta till 65-årsdagen.

För ett antal år sedan beslutades det att kommunalrådens pensioner ska räknas av mot andra inkomster. De som var kommunalråd innan dess får dock än i dag full pension, trots att de har och har haft andra inkomster.

De generösa bestämmelserna har medfört att det är få lokalpolitiker som söker sig till arbetsmarknaden, den frikostiga pensionen räcker mer än väl till en bekymmersfri tillvaro.

Enligt en granskning av Sveriges Radios Ekot utnyttjade under första halvåret i år 450 kommun- och landstingspolitiker denna förmån.

Vad säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) om detta? För samma dag som de generösa politikerpensionerna dras fram i ljuset lägger just Folkpartiets Ullenhag fram förslaget om att nya regler ska gälla för dem som har socialbidrag och som har arbetsförmåga.

Folkpartiet vill att de med socialbidrag ska krävas på motprestationer för att få pengar.

Kravet ska regleras i lag och därmed vara obligatoriskt för landets alla kommuner. Det ska motverka utanförskapet och leda till att fler kommer i arbete, anser partiet.

Varför inte tillämpa detta i stället på de 450 lokalpolitiker som nu går och dräller för 73 miljoner kronor?

Kan avdankade politiker räfsa löv i parkerna för att infria arbetslinjen och öka lusten att ta steget till arbetsmarknaden är det bra. Det kan väl ingen ha något emot, inte ens regeringen.

Men det är inget att hoppas på. Att vara lokalpolitiker ska löna sig även efter karriären och att börja tumma på det lullullet kan smitta av sig ända upp till regeringen.

Det är att sko sig på skattebetalarnas bekostnad och i synnerhet utsatta människor i samhället, inte vara moraliska förebilder.

Makt och intelligens hör inte samman i politiska sammanhang. Egoism är snart den enda drivkraften för politiker, där alla kliar varandra på ryggen i syfte att bevara allt från höga löner till extraordinära pensionsvillkor.

För politiker är arbetsmoral och incitament till arbete bara vad alla andra ska hålla sig till.

Själv står de utanför sådant trams, flinar och spelar dum. Så klagar de på politikerförakt, men det är precis det som gör att de inte står högt i kurs hos vanligt folk.
Fakta

Miljoner till avhoppade politiker

Politikerpension
  • Politikerpension, eller som det också kallas visstidspension, regleras i pensionsbestämmelserna för förtroendevalda, PBS.
  • Pensionen delas ut till före detta heltidspolitiker.
  • För att uppnå en full pensionsnivå ska en lokalpolitiker suttit i tre mandatperioder, sammanlagt tolv år.
  • Kan delas ut från det att man fyllt 50 år tills man fyllt 65, sedan räknas visstidspensionen om till vanlig ålderspension som regleras av pensionsavtalet.
  • Även om man får nytt arbete har man rätt till visstidspension. Pensionen minskas då med 75 procent av förvärvsinkomsten, efter att en tolftedel av helårsbeloppet tagits undan, vilket man också får behålla. Men varken kommunen eller landstinget kontrollerar med Skatteverket att uppgifterna stämmer. Det är alltså upp till politikerna själva att skicka in uppgifter om sidoinkomster.
  • Visstidspensionen är i sig inte pensionsgrundande.
  • Det finns inga krav på att man ska söka nytt jobb för att få ut pensionen.