Hoppa till huvudinnehåll
Av

Professor om terrorhäktade: ”De är inga brottslingar"



Sverige följer inte folkrätten, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt i Stockholm. Han anser att de somaliska organisationer USA och Säpo kallar terroristiska är motståndsrörelser mot den etiopiska ockupationen.

Därför har de terroristanklagade svenskarna med somalisk bakgrund inte begått något brott enligt svensk lag. Said Mahmoudi förklarar:

– Det är ett brott att skicka pengar till något som står på FN:s lista över al Qaida organisationer. Men om jag skickar till en organisation som USA påstår är al Qaida är det inte brottsligt.
Säpo hävdar att de anklagade sänt pengar till en organisation som hjälper de islamiska domstolarna i deras kamp mot ockupationen.

• Vad är de islamiska domstolarna folkrättsligt?
– De är ett klart fall av motståndsrörelse och då följer en moralisk förpliktelse att stödja dem, på samma sätt som ANC fick stöd under apartheid i Sydafrika. Det vi ser nu när landet är ockuperat av Etiopien på uppdrag av USA är en motsats till denna princip.

Said Mahmoudi förklarar att de islamiska domstolarna är den enda rörelse i Somalia som förenat folket. Inte av religiösa skäl utan därför att de skapade ordning i landet.

– Så enligt folkrätten är de inte en terroriströrelse. Jag ser ingen anledning till att man går USA:s ärenden. Och grunden till Säpos agerande nu mot dem man kallar terroristmisstänkta är information från USA.

Ingen juridisk grund
För denne juridikprofessor finns ingen juridisk grund till ett så totalt samarbete som man ser mellan säkerhetsorganisationer i Europa och USA.

Samarbetet kanske inte är frivilligt, men det finns.

– Jag är ganska säker på efter alla dessa år att Säpo gör vad man blivit tillsagd. I regel av USA.
Därför ser Said Mahmoudi problem för rättssäkerheten i Sverige.

– På grund av trycket från USA har Säpo under senare år blivit betydligt vassare mot i synnerhet folk från Mellanöstern eller Afrika. Kampen mot terror har blivit en täckmantel för mycket olagligt.

LASSE SIMMONS
proletären 19, 2008