Hoppa till huvudinnehåll
Av

"Sälj inte vår arbetsplats"

Ett 40-tal mycket upprörda och arga anställda på Hemsjögården i Alingsås uppvaktade förra torsdagen Niklas Hellgren (KD), ordförande i Vård- och äldreomsorgsnämnden. På bara någon vecka har de samlat in 1450 namnunderskrifter mot privatiseringen av Hemsjögården



Namnlistorna lämnades över av taleskvinnan Lotta Andén med orden:

– Hoppas du kan se innerligheten och engagemanget bakom varje namn som finns på dessa listor!

Kommunfullmäktige i Alingsås beslutade i höstas att privatisera fler äldreboenden i kommunen och när det blev känt vilka enheter som skulle drabbas organiserade invånarna protester.

– Vi vill vara kommunanställda, fortsätter Lotta Andén. Vi vill inte tvingas ge dålig vård. Vinstdrivna bolag har färre anställda och sämre arbetsförhållanden, det vet vi! Det finns ju inget annat att dra ner på än på anställda och på maten. På privata företag har personalen munkavle. Att vara kommunanställd är något helt annat. Här är det högt i tak. Vi kan påverka, vi kan protestera och föra fram hur vi vill jobba.

Kvalitet
– Vi ska göra en kvalitetsupphandling den här gången, inte lämna över till den som lägger lägst anbud, kontrade Niklas Hellgren. Kanske ni vill ta över? Vi har inget emot personalkooperativ!

De uppvaktande stönar högt ”Där kom det!” Att driva det själva finns tydligen inte på kartan. Då tvingas de ju själva besluta om fortsatta nedskärningar, om de ska kunna vinna anbuden vid varje ny upphandling.

På frågan om han kan lova att det inte blir ett bolag som drivs i vinstsyfte som tar över, svarar Hellgren undanglidande. Han vill inte diskutera risken för att vården hamnar hos riskkapitalister och multinationella bolag.

Bedrägligt ger han sken av att kommunen inte är tvungen att ge entreprenaden till det bolag som lägger lägst anbud utifrån upphandlingens krav. Han vill inte heller svara på om kommunen får vara med och lägga anbud.

Personalen påminner honom om att när Ginstgården, en gruppbostad för dementa, privatiserades för ett par år sedan så skrev kommunen kontrakt med Capio. Men innan verksamheten ens hann starta, var kontraktet sålt till Attendo Care.

Valfrihet?
– Var ligger valfriheten? Och var ligger konkurrensen? frågade kvinnorna.

– Jo, konkurrensen kommer att leda till fler aktörer som kommer att titta på varandra och lära av varandra för att förbättra vården, var Hellgrens svar.

På frågan om han har några belägg för detta svara han:
– Nej, men det beror ju på att det är för lite insyn, när privata driver verksamhet!

För lite insyn? Är karl’n klok? Hur ska man kunna lära sig av varandra när det inte finns någon insyn? Det är bara när verksamheten drivs i offentlig regi man kan diskutera och utveckla vården. Därför att det kräver samarbete, inte konkurrens!

– Men jag medger att det tyvärr inte blir mer valfrihet, fortsätter Hellgren. Jag skulle vilja att allt drevs privat och att vi hade fri etableringsrätt. Att kommunen bara beviljar biståndet och den vårdbehövande sedan väljer själv.

Förutom Hemsjögården vill kommunen privatisera Kaptenen och Ängabogården, beslut fattas i Vård- och äldreomsorgsnämnden den 21 april.

Namnlistor
Uppvaktningen avslutades med frågan:

– Kommer våra namnlistor spela någon roll för er i nämnden?

– Nja, beslutet tar vi på tisdag, men det är ju i realiteten redan beslutat så jag tror inte det, svarade nämndordförande Niklas Hellgren.

Proletären, Alingsås