Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

”Sälj inte våra hyresrätter”

Privatiseringen av allmännyttan står inte oemotsagd. I Stockholmsförorten Blackeberg startade hyresgästerna en namninsamling då de fick veta att deras hem skulle säljas ut.


I vintras beslöt de tre allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholms stad att sälja ut ytterligare 2.800 lägenheter.
Enbart Familjebostäder planerar att sälja 1.382 lägenheter i västerort till det privata bostadsbolaget Wilhelm. Beskedet kom som en chock för de boende.

– I mars damp det ner ett brev i brevlådan där bostadsbolaget Wilhelm hälsade oss välkomna som hyresgäster från den 1 juni, berättar hyresgästen Linn Glasser Skog från Blackeberg. Detta trots att kommunfullmäktige ännu inte fattat något formellt politiskt beslut i frågan.

Affären föreföll uppgjord och skulle behandlas i fullmäktige inom loppet av några veckor. Men Linn Glasser Skog var inte ensam om att bli upprörd. Det var flera hyresgäster som reagerade. De lät sig vare sig modfällas eller passiviseras.

– Vi var några vänner i Blackeberg som genast bestämde oss för att starta en Facebookgrupp och dra igång en namninsamling, fortsätter hon. En lördag i slutet av mars samlade vi in hundratalet namn nere i centrum. Vi har redan skickat dem vidare till politikerna.

Den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus har varit pådrivande i att omvandla allmännyttans hyresrätter i innerstan till bostadsrätter. Den kontroversiella politiken har helt klart haft ideologiska undertoner.

Men i förorterna har intresset för ombildningarna varit mindre. Invånarna har i regel lägre inkomster och bostäderna har inte samma attraktiva läge. Då har allianspartierna istället satsat på att sälja husen till privata fastighetsvärdar.

– En majoritet av de vi snackat med är emot den här affären, berättar Linn Glasser Skog. De gäller både de som vill bo kvar i hyresrätt och de som hoppats på att få köpa sin lägenhet. Vår grupp är öppen för alla.

Familjebostäder motiverar utförsäljningen med att företaget behöver ”större och snabbare muskler” för att kunna renovera och bygga flera hyresrätter. Som alla andra allmännyttiga bostadsbolag arbetar Familjebostäder numera enligt marknadsmässiga principer.

– Det är en bluff att påstå att de behöver pengar för att rusta upp och bygga nytt, säger Hyresgästföreningens presstalesman P-O Brogren till lokaltidningen Mitt i. De har alldeles tillräckligt med pengar för detta. Det är ideologiska motiv som ligger bakom.

Något beslut togs inte på kommunfullmäktiges möte i april. På ett nytt möte den 7 maj lyckades Vänsterpartiet och de övriga oppositionspartierna att driva igenom en återremittering av ärendet till ett senare datum. Det ger tid att mobilisera till nya protester.

– Det är viktigt att vi behåller en stark allmännytta, avslutar Linn Glasser Skog. Allmännyttan kan ge en bostad åt alla oavsett inkomster. Det ska inte spela någon roll om du är arbetslös eller går på socialbidrag. Alla behöver någonstans att bo.

Förutom 628 lägenheter i Blackeberg omfattar Familjebostäders utförsäljning 617 lägenheter i Hässelby, 82 lägenheter i Bromma och 55 stycken i Spånga. Svenska Bostäder vill sälja 1172 lägenheter i Hagsätra och Stockholmshem 328 hyresradhus i Hässelby.