Hoppa till huvudinnehåll
Av

Stor ökning av antalet dödsfall på arbetet

Antalet dödsolyckor på jobbet ökar kraftigt. Hittills i år har 39 människor dödats i olyckor på arbetet. Under samma tid förra året dödades 30 personer.


Sedan 1950-talet har antalet arbetsplatsolyckor med dödlig utgång minskat i Sverige. Men sedan sekelskiftet har den positiva trenden vänt. Mellan åren 2003 och 2007 ökade dödsolyckorna med 34 procent. Och ökningen har fortsatt.

Enbart i maj i år omkom sju personer i olycksfall på arbetsplatsen. Det fick Arbetsmiljöverket att tillsätta en utredning för att undersöka vad som ligger bakom de allvarliga arbetsplatsolyckorna.

Inför halvårsskiftet presenterades en delrapport från undersökningen som visar att 36 personer har omkommit sedan januari i år, vilket är sex personer fler än under motsvarande period förra året. Sedan rapporten presenterades har ytterligare tre dödsolyckor inträffat.

Därmed har 39 människor dödats i olyckor på arbetet. Under samma period förra året dödades 30 personer. För fem år sedan var siffran 28 döda.

Arbetsmiljöverket menar att en stor del av olyckorna hade kunnat undvikas om arbetsplatsen följt säkerhets- och arbetsmiljöregler. Det är inga egentliga brister i regelverket kring arbetsmiljö och säkerhet, problemet är att de inte efterföljs.

Den vanligaste typen av olycksfall med dödlig utgång orsakas av fallande föremål. Därefter kommer olyckor vid maskiner, fordon och fallolyckor. Värst drabbade branscher är byggsektorn och tillverkningsindustrin samt jordbruk och skogsbruk.

Farlig byggbransch
Inom byggbranschen har dödsolyckorna ökat med 30 procent de senaste tre åren. Antalet dödsolyckor i byggsektorn är fem gånger så högt som inom andra branscher. Bara under en enda vecka i maj i år omkom tre byggnadsarbetare på jobbet.

Anställda i mindre företag och enmansföretag är värst utsatta. Dessa står för runt 40 procent av alla dödsolyckor totalt. Flest dödsolyckor sker bland utländsk arbetskraft, språkförbistring och bristande kunskap om vilka krav som ska ställas på arbetsköparen kan vara bidragande skäl.

Men det förklarar långt ifrån hela ökningen av dödsolyckor. I byggsektorn är tidspressen hårdare i dag än tidigare, vilket för övrigt även gäller andra branscher. Stress leder till misstag, vilket kan bli avgörande för liv och lem. En annan viktig faktor är neddragningar inom arbetsmiljön.

Sedan 2006 har Arbetsmiljöverket beordrats av högerregeringen att skära ned nästan 160 miljoner kronor på verksamheten. Nedskärningarna innebär att mellan 35 och 40 procent av personalen kommer att rationaliseras bort.

Ute i landet försvinner runt en fjärdedel av inspektörerna och i Stockholm har ungefär hälften av de sakkunniga på expertavdelningen med ansvar för bland annat regelverk fått gå.

Nyttig kunskap
Arbetsmiljöverket är en myndighet som bevakar arbetsmiljö och hälsorisker inom arbetslivet. Arbetsmiljöverkets inspektioner på arbetsplatser, kunskaper och utbildningar har varit till stor nytta för landets löntagare under många år.

Under det år som borgarna tog plats i Rosenbad (2006) dödades det 68 personer i olyckor på arbetet, vilket var fler än på länge. I det läget krävde högerregeringen att Arbetsmiljöverkets ska skära ner upp emot 40 procent av sina resurser. Dessutom lade regeringen ned Arbetslivsinstitutet.

Förra året dödades 75 personer på arbetet. Och i år har hittills 39 personer mist livet på jobbet, vilket kan bli uppåt 80 innan den sista december i år, en ökning med ungefär 100 procent på fem år. En lika talande som skrämmande bild av den arbetarfientliga regering som leds av moderaten Fredrik Reinfeldt.

KENT HALDEBO
Proletären 30, 2008