Hoppa till huvudinnehåll
Av

Storvarsel på SAS

Det skandinaviska flygbolaget SAS är i stor kris. Närmare 8000 anställda lämnar företaget när delar säljs, och 3000 anställda beräknas varslas.



SAS redovisar den rekordförlust på 6,3 miljarder kronor förra året. Förlusten kommer framförallt från det numera sålda bolaget Spanair.  Enligt SAS självt ska man återigen satsa på kärnverksamheten, alltså den nordiska hemmamarknaden som antas vara mer lönsam, och där fokusera på de kunder som reser i sitt jobb. Och varsla 3000 anställda.
Pressade priser

SAS har dragits med problem under många år, och det hör inte bara ihop med den ekonomiska krisen. Det handlar om att det skandinaviska flygbolaget har haft svårt att konkurrera med mer eller mindre seriösa lågprisflyg som Ryan Air.

Dessa lågprisflygbolag har pressat priserna med sämre service, och sämre arbetsvillkor. Säkerheten på dessa flighter har också ifrågasatts. Det har dessutom förekommit en del uppmärksammade konkurser där lågprisbolaget inte tagit något ansvar för sina resenärer. Senast var det företaget Sterling som gick under hösten 2008, och där många kunder såg sina biljetter brinna inne, och flera resenärer var tvungna att köpa returbiljetter för egna pengar.

Lönesänkningar
SAS har försökt slå sig in på lågprismarknaden, med nämnda Spanair, men alltså inte lyckats. SAS skulle inte vara ett kapitalistiskt företag om de inte också försökte minska kostnaderna genom att pressa ned arbetsvillkor och löner, något som väckt protester hos kabin- och flygplatspersonal.

HTF varslade hösten 2006 om strejk för mer vila, kortare arbetspass och måltidsuppehåll, men blåste av strejken i elfte timmen. I maj 2007 blev det verkligen strejk och HTF kunde teckna ett avtal som något förbättrade arbetsvillkoren.
Men nyligen undertecknades ett avtal mellan företaget och Unionen som sänkte de anställdas löner.

Staten största ägaren
Den svenska staten är SAS största ägare med 21,4 procent av aktieinnehavet, och kommer att skjuta till 1,28 miljarder. Just det nya avtalet var ett av motiven att de valde att gå in mer pengar.

– Läget är mycket, mycket allvarligt. Men vi är nöjda med SAS:s ledning och de anställda tecknat ett avtal som ser mycket bättre ut, säger Maud Olofsson på en presskonferens.

Det verkar som Unionen är nöjd med ”sitt” företag också, och att det inte finns någon vilja till verklig kamp för jobben. Ordförande för SAS Unionen, Sven Cahier, säger att han ”har förståelse för åtgärderna”. Till saken hör att Unionen är delägare i SAS med 2,1 procent av aktieposterna.

Sven Cahier är också en av Unionens revisorer, och ser därför frågan ur två synvinklar.

– Som klubbordförande anser jag att Unionen ska ställa upp precis som alla andra ägare och ta sitt ansvar, men Unionen gör en krass ekonomisk bedömning. Som revisor tycker jag att Unionen ska överväga saken, säger Cahier till Unionens tidning Kollega.

PÄR JOHANSSON
Proletären nr 7, 2009