Hoppa till huvudinnehåll
Av

Styrelsemedlemmar i biståndsnämnden kritiserar beslutet

LO/TCO:s Biståndsnämnds beslut att förbjuda Svensk-Kubanska föreningen från Internationella torget får kritik av medlemmar i den egna styrelsen.


I styrelsen ingår en rad välkända namn inom fackföreningsrörelsen. Men ingen av de som Proletären talat med känner till uteslutningen i detalj. Beslutet har fattats av den Styrgrupp för Internationella torget på sju personer, där LO/TCO:s Biståndsnämnd representeras av kanslisten Marie Ende. Men styrelsen för LO/TCO Biståndsnämnd har inte informerats.
– Det har vi inte talat om i styrelsen över huvudtaget. Personligen tycker jag att Svensk-Kubanska borde få vara med. Kommer det upp i styrelsen ska jag säga det, säger Helena Johansson, avdelningschef på TCO.

– Även om Kuba inte är en demokrati så ska Svensk-Kubanska få vara med och diskutera för och nackdelar och den brist på demokrati som kan finnas i landet. Det lönar sig oftast att prata med människor, detta är inte ett bra sätt att hantera olika åsikter på, menar Helena Johansson.

Även Anita Vahlberg på Journalistförbundet är kritisk när Proletären berättar vad som hänt. Hon är medlem Verksamhetsrådet, som är ett rådgivande organ i Biståndsnämnden.
– Detta kände jag inte till. Jag skulle vilja tala med någon som varit med och fattat det beslutet. Men på din beskrivning låter det inte så smakligt, säger Anita Vahlberg.

Byggnadsarbetarförbundets internationella sekretarare Christer Wälivaara, som är suppleant i biståndsnämndens styrelse, menar att en dialog med Svensk-Kubanska är nödvändig.
– Rent spontant tycker jag man borde bjuda in föreningen i fråga till en bred diskussion. Byggnads har aldrig haft problem att samarbeta med andra närstående organisationer. Till exempel delar vi inte Folkrörelsen Nej till EU:s utträdeskrav, men det betyder inte att vi inte kan penetrera EU-frågan tillsammans med dem.
– Man får inte isolera sig i ett hörn, säger han.

NILS LITTORIN
Proletären nr 30, 2008