Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ungdomar allt fattigare

Sedan 1991 har ungdomars inkomster sjunkit. Bakgrunden är 1990-talets ekonomiska kris, och svårigheter för ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden.




1990-talets lågkonjunktur och nedskärningar har drabbat ungdomar hårdast.



Den höga arbetslösheten har gjort det svårt för ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden, och etableringen in i vuxenlivet har fördröjts, visar Statistiska Centralbyråns nya rapport Ungdomars ekonomiska välfärd.



Totalt sett hade ungdomar under 25 år lägre inkomster 2003 än 1991.



Ungdomar studerar mer än någonsin till följd av utbildningssystemets utbyggnad i kombination med ökad svårighet att få arbete.



Stora skillnader


Kvinnor studerar mest, och har i större utsträckning än män studieskulder. Kvinnorna hade överlag mer skulder och lägre inkomster än män.



Inkomstspridningen, skillnaderna i lön, bland ungdomar är stor.



Speciellt utmärkande är löneskillnaderna mellan kvinnor och män i åldersgruppen 20-29 år. Unga män hade en bättre inkomstutveckling, både i kronor och procentuellt, än unga kvinnor under 1990-talet.



I början av 2000-talet var det större skillnad mellan de med lägst respektive högst inkomst än i början av 1990-talet.



Det finns också stora skillnader inom ungdomsgruppen.



När det gäller nettoförmögenhet, när skulderna dragits från de samlade tillgångarna, är medelvärdet mycket större än medianen (det vanligaste värdet i gruppen).



Få har mycket


Detta beror på att en liten andel av ungdomarna har en stor del av förmögenheten.



I gruppen 20-24 år och 25-29 år hade mer än hälften av alla ungdomar större skulder än tillgångar.



De 20-29-åringar som hade lägst inkomst 2003 hade i genomsnitt knappt tio procent av den inkomst som de med högst inkomst hade.



KRISTIN JOHANSSON


Proletären 49, 2005