Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Utvisas till kaotisk Gaza

– Mina barn är små och jag vill se dem växa upp. Jag vill att de ska leva i en säker och trygg miljö utan att jag ska behöva oroa mig för dem hela tiden. Det säger Iyad Kariyem. Han är bilmekaniker från Gaza. För fyra år sedan kom han till Sverige och sökte asyl. Nu har Migrationsverket avslagit hans ansökan.


– Jag dör hellre än skickas till Gaza, eftersom jag i vilket fall kommer att möta döden där. Om jag dör kommer även min familj att långsamt gå mot döden, för utan mig finns det ingen som kan försörja och ta hand om dem, säger Iyad Kariyem.

Iyad Kariyems problem i Gaza började med att han bevittnade ett mord på en kompis som var medlem i Folkfronten för Palestinas befrielse, PFLP. Efter att Kariyem vittnat mot mördarna blev han själv utsatt för ett sprängattentat.

När Iyad Kariyem kontaktade polis och åklagare sa de att de inte kan göra något. Därför lånade han pengar och flydde via Egypten till Sverige för att söka en fristad för sig och sin familj.

Efter Iyad Kariyems flykt började trakasserierna mot hans familj som var kvar i Gaza. Ett av barnen kidnappades, ett annat misshandlades. Hans fru och tre av de fem barnen kom till Sverige i höstas.

Mardrömmar om Gaza
I dag har hela familjen det väldigt svårt. De är oroliga, rädda och förvirrade.

– Mina barn har mardrömmar, och kissar på sig under sömnen på grund av mardrömmarna som handlar om livet i Gaza.

Iyad Kariyem har fått besked om att han så snart det går kommer att utvisas till Gaza. Det innebär att han utvisas till de myndigheter som varken kunnat skydda honom eller hans familj. Men ännu har han inte gett upp hoppet, och Migrationsverkets utvisningsbeslut är överklagat till Migrationsdomstolen.

Iyad Kariyems önskan är enkel:

– Jag vill leva ett tryggt liv med min fru och mina barn. Jag hoppas att jag får möjlighet att starta ett nytt säkert liv tillsammans med min familj här i Sverige, säger han.

Proletären nr 13, 2010”Solklart att palestinierna ska få stanna”
•Runt fyra miljoner palestinier är på flykt runt om i världen. En del av dem hamnar i Sverige, men bara en minoritet får stanna. Resten skickas tillbaka till ett liv under Israels ockupation, eller till fortsatt flyktingskap.

– Det är solklart att palestinierna från Gaza ska få uppehållstillstånd, de är i behov av skydd, säger juristen Birgitta Elfström.

Birgitta Elfström har lång erfarenhet av flyktingfrågor och palestiniernas situation, bland annat från sin anställning på Migrationsverket. Hon är påtagligt upprörd över situationen.

– Så här illa har det inte varit tidigare. Nu utvisas till och med palestinier till Irak, trots att UNHCR säger att det inte finns något effektivt skydd för palestinier där.

Också i Västbanken och i Gaza har situationen försämrats påtagligt de senaste åren.

Västbanken ockuperas liksom Gazaremsan sedan 1967 av Israel och våld från bosättare, trakasserier, otaliga check-points och brist på de allra mest fundamentala förnödenheterna tillhör vardagen.

Det är inte heller bara ockupationsmakten Israel som gör livet svårt för palestinierna. Striderna mellan palestinska Hamas och Fatah drabbar befolkningen hårt.

Birgitta Elfström menar att Sverige för ett cyniskt dubbelspel. Sverige är delaktigt i att terrorstämpla Hamas, samtidigt som svenska myndigheter inte tvekar för att utvisa palestinier till Gaza – ett område som styrs av Hamas.

”Gaza – ett fängelse”
– Dessutom är Gaza fortfarande fångat i Israels blockad. Gaza är som ett stort fängelse, det finns ingen rörelsefrihet. Det är brist på mat och andra förnödenheter och många bor i tält. Trots detta utvisar Migrationsverket till och med barnfamiljer dit, säger Birgitta Elfström.

Israels ockupation förpestar inte bara palestiniernas liv, utan paradoxalt nog försvårar ockupationen Sveriges utvisningar. Israel vägrar nämligen ofta utvisade palestinier inträde till Västbanken och Gazaremsan.

Palestinier som återvänder frivilligt efter att de nekats uppehållstillstånd har blivit sittande i timmar och dagar vid gränsen i Egypten. En del har utsatts för inhuman behandling och några har helt sonika satts på plan i Kairo och skickats tillbaka till Sverige.

Med andra ord föreligger uppenbara verkställighetshinder, som det heter på myndighetsspråk.

Verkställighetshinder kan vara skäl för uppehållstillstånd. Detta instämmer också Birgitta Elfström i, men hon menar att palestiniernas svårigheter att ta sig in i de palestinska områdena egentligen är av underordnad betydelse.

– Processen borde aldrig gå så långt att Migrationsverket ens tittar på om det föreligger verkställighetshinder, eftersom det är så uppenbart att palestinierna behöver skydd att de borde få uppehållstillstånd av den anledningen. Det är huvudlöst att palestinier utvisas från Sverige, det är ett brott mot allt vad mänskliga rättigheter heter!

LISA ENGSTRÖM
Proletären nr 13, 2010