Hoppa till huvudinnehåll
Av
jenny.tedjeza@proletaren.se

Några råd till min dotter

Förebilderna och kampen finns att lära av när du behöver en väg framåt.

Det är inte alltid lätt för en mamma att hänga med i svängarna. Du som alldeles nyss var ett litet knyte blir nu tonåring och världen du ska göra till din är varken jämställd eller rättvis. Det vet du naturligtvis redan. Men att vara kvinna i ett manssamhälle är komplicerat, därför vill jag ge dig några råd på vägen.

1. Lita på kraften i kollektivet. Strukturer förändras inte av ensamvargar eller egoister. Det är när vi går samman för ett gemensamt mål som det börjar hända saker. Detta gäller i skolans klassrum, på din framtida arbetsplats och i samhället.

2. Håll fast vid dina vänner. Vänskap underskattas ofta i skuggan av populärkulturens fixering vid den romantiska kärleken. I verkligheten utanför Hollywood är romantisk kärlek korta stunder av intensiv och flyktig lycka. Vänskap är det som gör att du kan gå upprätt genom livet.

3. Låt ingen bestämma hur du ska se ut. Kvinnors utseende är ett populärt samtalsämne i manssamhället. Släpp redan från början alla ambitioner på att försöka vara till lags. Klä dig aldrig på ett visst sätt för att tillfredsställa en man, och tro inte på myterna om att en feminist bara kommer i en sorts förpackning. Och nej. Män våldtar inte kvinnor för att kjolen är för kort. Det är bara en dålig ursäkt.

4. Lita inte på feminister som har Margaret Thatcher som förebild. Möjligen är ni överens om att abort är en mänsklig rättighet, men i övrigt tvekar de inte att sälja ut din trygghet för att själva kunna klättra i den kapitalistiska hierarkin.

5. Gör vad du kan för att bli vän med din kropp. Ingen lätt uppgift när vi marineras i budskapet att en kvinnas främsta uppgift är att vara missnöjd med sig själv. Men försök att hålla emot. Lägg din kraft på annat. Se på skönhetstips som propaganda från ett profithungrigt kosmetika- och modekapital.

6. Välj själv om och när du vill bli mamma. En kvinna måste inte bli mamma och barn är inte meningen med livet.

7. Gör inte medelklassens ängslighet till din. Om du blir mamma, försök att inte bry dig om alla förnumstiga råd kring sockerintag och ekologisk kost. Ha inte dåligt samvete för att familjelivet inte blir som i livsstilsmagasinen. Läs inte livsstilsmagasin!

8. Sätt inte för stor tilltro till symboler. Feminister som Zara Larsson är bra på att peppa unga tjejer i sociala medier. Samtidigt gör hon pengar på en klädkollektion för H&M, ett företag ökänt för sömmerskornas usla villkor.

9. Lär dig av historien. Kvinnornas historia finns där om du skrapar på ytan. Förebilderna och kampen finns att lära av när du behöver en väg framåt.

10. Förtvivla inte. Om du bara ska lita på något av allt jag säger så lita på detta. Det som är fel går att förändra.

11. Gör motstånd. Alltid. Var inte en duktig flicka.