Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

När mediehajar tar över OS

Dagens Media meddelar att det har skrivits nästan dubbelt så många artiklar om OS i Rio än London 2012 i svenska tidningar. Det stämmer säkert, men samtidigt har förvånansvärt lite spaltutrymme ägnats åt de politiska dimensionerna kring spelen och högerns statskupp i landet.

Desto mer om den svenska truppens tävlingskläder (signerade stolta, svenska sweatshopbolaget H&M).

Det kan tyckas trivialt i sammanhanget att spelen, som första sommar-OS i tv-historien, inte sänds på SVT men är ändå ett betecknande exempel på idrottens kommersialisering. Sändningsrätten såldes till mediehajarna på MTG, som visar allt på sina reklam- och betalkanaler.

Ville man se den praktfulla invigningen fick man alltså slå på TV3 i fredags. Kanalen som gjort sig känd för kulturgärningar som Tutti Frutti och Top Model Sverige.

Men den avsmak kapitalets kanaler ger tar ju inte glädjen ifrån själva spelen. Invigningen var som sagt praktfull, om än modest med OS-mått mätt.

Öppningsceremonins prislapp gick på en femtedel av de förra spelens. Det kändes lite som människans och den analoga teknikens seger över det digitala överdådet.

Det kan väl knappast vara att koka soppa på en spik med en budget på cirka 50 miljoner kronor, men budskapet gick fram väl – det går att göra mycket med ”relativt lite”. Även om det nog var en och annan underbetald snickare och elektriker som fick order om att hålla till godo för nationens bästa.

Det var hursomhelst skönt att dansen, de synkroniserade kropparna och den enkla, men effektfulla rekvisitan stod i fokus.

Ett lite krystat ”miljöbudskap” fick de med också. Det kittlade säkert en och annan grönliberal medelklassare i väst av typen som snabbt smet in på Twitter och kallade öppningsceremonin för härligt frisk och ”politisk” (det var den inte).

Hur spelen går återstår att se – men jag följer dem nog hellre via Sportspegelns summeringar än sitter uppe om nätterna, klistrad vid reklam-tv. För övrigt tycker jag att Pyongyang bör få OS 2024 – om inte annat så för öppningsceremonins skull.