Hoppa till huvudinnehåll
Av

Samtidskonsten i Göteborg hotas när konsthall ska stängas

I fredags offentliggjordes det chockartade beskedet att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill stänga Göteborgs konsthall. Det hela blir inte bättre av att nedläggningen presenteras som en satsning av politikerna.



För knappt en vecka sedan presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet ett förslag om att öppna en ny konsthall på Backaplan i Göteborg runt år 2015. Att förslaget också innebär att Göteborgs nuvarande konsthall ska stängas, och att verksamheten ska upphöra redan vid årsskiftet, nämns inte med ett ord.

– Jag välkomnar en diskussion kring en ny konsthall. De lokaler vi har idag är inte perfekta för det vi jobbar med. Däremot är det inte bra med en inställd verksamhet från år 2011. Vi har arbetat upp en bra kontinuitet och vi har en bra och fungerande verksamhet, och det är problematiskt om den försvinner, säger Lene Crone Jensen som är chef för Göteborgs konsthall.

Förslaget att stänga konsthallen motiveras med att resurser måste skjutas till det krisande Konstmuseet, som är beläget bredvid konsthallen på Götaplatsen. Enligt förslaget ska konsthallens personal och lokalerna samt en del av utställningsbudgeten utnyttjas av konstmuseet tills den nya konsthallen står klar på Backaplan. Med andra ord handlar det om en ren besparingsåtgärd, som slår mot en redan mycket hårt bantad kultursektor.

Det är också värt att notera att det inte har fattats något beslut om att en ny konsthall verkligen ska byggas. Det är därför högst osäkert när en sådan kommer att stå klar, om den överhuvudtaget blir verklighet.

Nedläggningen av Göteborgs nuvarande konsthall ska diskuteras i kulturnämnden 15 juni. Det återstår att se hur frågan utvecklar sig, eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte har egen majoritet i vare sig kommunfullmäktige, kommunstyrelsen eller kulturnämnden.

Men reaktionerna har redan varit starka mot S och MP:s planer, både från göteborgarna och från personalen på konsthallen.

– Jag ställer mig undrande till hur man kan skapa en bra miljö för samtidskonsten i Göteborg utan en bra miljö där konstnärer kan ställa ut och dit besökare kan komma. Det finns väldigt få sådana platser i Göteborg, säger Lene Crone Jensen.

Den nya konsthallen som politikerna vill bygga på Backaplan är en del i skapandet av jätteprojektet Centrala Älvstaden. Här ska attraktiva bostäder, kontor och kvartersbutiker byggas för stans välbeställda. Närheten till Operan och Göteborgs centrum är huvudargumentet för ombyggnaden av älvstranden.

Viljan att bygga en ny konsthall på Backaplan ska alltså inte ses som en satsning på Göteborgs förorter. Tvärtom.
Göteborgs konsthall har trots sina begränsande lokaler och små resurser arbetat aktivt för att nå ut också till dem som inte vanligtvis besöker utställningar med samtidskonst. Konsthallen har fritt inträde och flera utställningar har också sträckt sig utanför konsthallens väggar. Det har funnits en uttalad vilja att med föredrag och samtal öppna upp verksamheten.

– Det här handlar inte bara om konsthallen, utan det handlar om den syn på samtidskonst som konsthallen arbetat fram som nu riskerar att försvinna, säger Lene Crone Jensen.

Hon hoppas att de starka reaktionerna mot att konsthallen ska stängas leder till en lösning som är bra för samtidskonsten i Göteborg.

I skrivande stund har 4800 personer gått med i Faceboook-gruppen ”Rädda Göteborgs konsthall” som startades i fredags.

Lisa Engström
Proletären nr 21, 2010