Hoppa till huvudinnehåll
Av

Vitalt om Black Power

The Black Power Mixtape är en vital återblick på medborgarrättsrörelsen, som får oss att minnas historien men se framåt.

För många personifierar Martin Luther King USA:s medborgarrättsrörelse, och han spelade en oerhört viktig roll för kampen. I dokumentärfilmen The Black Power Mixtapes får vi bland annat se det tal han höll kvällen innan han mördades.

Men medborgarrättsrörelsen var inte homogen. Många gick längre i sin kritik av det amerikanska samhället än vad Martin Luther King gjorde. Aktivister som Angela Davis, Stokely Carmichael och Eldridge Cleaver krävde inte bara ett slut på de vitas förtryck, utan också ett slut på det samhällssystem som föder fattigdom och diskriminering.

I The Black Power Mixtape får vi glädjande nog möjlighet att lära känna denna mer systemkritiska del av medborgarrättsrörelsen närmre.

The Black Power Mixtape bygger på arkivmaterial från svensk tv. Vi får se Bo Holmström intervjua Angela Davis i fängelset, vi får se reportage från fattiga svarta kvarter i New York och från skolor som Svarta Pantrarna startade. Vi får också följa framträdande medborgarrättsaktivister under intervjuer och tal.

För oss som är födda efter att flera ledande medborgarrättsaktivister satts i fängelse och rörelsen sakta men säkert tystats är det en fascinerande historia som levandegörs via filmklippen.

Inte för att materialet avslöjar några tidigare okända fakta, men de svart-vita sekvenserna ger en närvarokänsla och förståelse som få andra filmer lyckas skapa.

Dessutom har regissören Göran Olsson låtit personer som Angela Davis, artisten Talib Kweli, hiphoparen Erykah Badu och många fler kommentera arkivmaterialet och de bidrar med viktiga reflektioner och analyser.

På så vis blir det uppenbart att mycket av det som medborgarrättsrörelsen stred för fortfarande inte har förverkligats.

Klassklyftorna är enorma, och fattigdom och strukturella orättvisor är högst närvarande i USA.
The Black Power Mixtapes tar sitt avstamp i 1960-talet, och arkivmaterialet sträcker sig inte längre än till 1975. Ändå handlar filmen lika mycket om dagens USA och framtiden, som om historien.
Fakta

Vitalt om Black Power

Film
The Black Power Mixtape 1967-1975 Av: Göran Hugo Olsson