Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Den farliga terrorismen

När George W Bush deklarerade kriget mot terrorismen 2001 frågade sig den gamle Monty Python-medlemmen Terry Jones hur man går i krig mot ett abstrakt substantiv.

Efter attacken på Drottninggatan i Stockholm tävlar svenska politiker om att visa musklerna inför detta abstrakta substantiv. Terrorhotet är givetvis inte något abstrakt, utan ett konkret hot. Det gäller inte minst den statsterrorism mot andra länder som Sverige i allt högre utsträckning är medskyldigt till och som bidrar till att öka terrorhotet mot befolkningen i Sverige.

Från en del håll föreslås en kriminalisering av sympatier med terrorism. Andra vill få lagens långa arm att komma åt sympatier med extremism, ännu ett abstrakt substantiv som är så löst i kanterna att det borde få varje demokrat att dra öronen åt sig när sådana ord ska blandas in i lagstiftning.

Få svarar på frågorna om hur sådana lagändringar skulle förhindra det som hände på Drottninggatan. Ännu färre säger att den svenska lagstiftningen redan är ett gungfly och att ”den svenska terroristbrottslagen enligt sin ordalydelse brännmärker bland annat danska motståndsmän under andra världskriget”, som advokaten Thomas Olsson påpekar i Aftonbladet (24/4).

Terrorism är inte en ideologi, det är en taktik. Och dessutom en taktik som ingen utövare anser sig syssla med. Terrorism finns endast i betraktarens ögon och är därför per definition ett gummiord som makthavare kan använda efter eget behov.

I britternas ögon var George Washington terrorist och långt in på 2000-talet stod Nelson Mandela på USA:s terroristlista, vilket ställde till problem när denna fredspristagare bjöds in till Washington.

När FN 1987 antog en resolution som fördömde terrorism gjordes ett tydligt undantag i texten. Undantaget var att ”inget i denna resolution får inskränka på människors rätt att kämpa mot rasistiska eller koloniala regimer eller främmande militära ockupationer och i dessa strävanden ta hjälp av andra, till exempel stater.”

Tillägget accepterades av alla stater i generalförsamlingen utom Honduras som lade ner sin röst och USA och Israel som röstade mot. USA och Israel, med minst sagt extrema högerkrafter vid makten, är två av de stater som ropar mest om skärpta lagar mot terrorism och samtidigt de två värsta utövarna av statsterrorism.

Det krig som Bush och hökarna i Washington inledde för över 15 år sedan har knappast minskat terrorhotet. Det har däremot varit framgångsrikt i att slå sönder stater och avskaffa fri- och rättigheter. Sverige bör inte följa den vägen.