Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Dyrt pr-jippo

Notan för militärens pr-jippo i Stockholms skärgård landade på 20 miljoner kronor. Att militären inte lyckades fiska upp någon rysk ubåt, tas endast som ett bevis på hur sluga och onda ryssarna är och på vikten av att rusta upp den svenska marinen.

Notan för militärens pr-jippo i Stockholms skärgård landade på 20 miljoner kronor. Att militären inte lyckades fiska upp någon rysk ubåt, tas endast som ett bevis på hur sluga och onda ryssarna är och på vikten av att rusta upp den svenska marinen.

Det värsta med hela soppan är media. Det är sällan självgodheten är så uppenbar som när journalister talar om sig själva. De är den tredje statsmakten. De är det livsviktiga saltet i demokratin för att förhindra förruttnelse och korruption. De är de omutbara granskarna av makten.

Denna granskning gäller sannerligen inte i förhållande till militärmakten. Det räckte med ett pressmeddelande från statsmaktens militära gren för att varje tillstymmelse till kritisk granskning skulle blåsa bort. Ett lämmeltåg av journalister lämnade redaktionerna i Stockholms innerstad för att tillbringa dygn i helikoptrar och båtar där de rapporterade live om jakten. Istället för kritiska frågor gällde krigsrubriker. Varenda stolle som påstod sig veta något intervjuades som sanningsvittnen. Och militärens egen tystnad togs som förevändning för vilda spekulationer. Med en sådan media på sin sida, kan militärmakten känna sig trygg.

Jippot i skärgården gav inga ökade anslag i höstens budget, vilket heller inte var planen. Däremot kunde socialdemokraterna lägga fram försvarsberedningens blocköverenskomna satsning utan att ett pip av kritik hördes från Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som tidigare varit kritiska. De gröna har dessutom accepterat ett miljardtillskott i den så kallade tilläggsbudgeten för att kompensera för ökade kostnader för Jas, som uppstår efter att Schweiz beslutat att inte köpa flygplanet.

Som grädde på moset kunde militären glädjas över att när Jonas Sjöstedt samtalade om försvarsfrågor med Jan Björklund i söndagens Agenda gick det inte att höra en nyansskillnad.

Militären kan med andra ord glädjas åt ett lyckat pr-jippo. Med sådana kritiska granskare och en sådan antimilitaristisk opposition i parlamentet ser framtiden ljus ut för den svenska militarismen. Det skålas säkert i officersmässarna och planeras för ytterligare utspel vid kommande budgetförhandlingar och andra lämpliga tillfällen.