Grattis Svensk-Kubanska 50 år

Ledare

Svensk-Kubanska Föreningen fyller femtio år och Kommunistiska Partiet vill gratulera den livskraftiga och kämpande solidaritetsorganisationen!

Kuba har allt sedan revolutionen segrade 1959 haft en speciell plats i hjärtat hos progressiva svenskar. Den lilla ön bara femton mil från USA:s kust gjorde inte bara upp med sina egna förtryckare, utan även med USA-imperiets förtryck.

Kubas val att bygga socialismen och nationell självständighet är värt all solidaritet, och det finns ingen som organiserat denna solidaritet så som Svensk-Kubanska Föreningen gjort genom hundratals brigadresor, insamlingar och informationsmöten. Det är ett imponerande arbete som måste fortsätta.

Socialismens Kuba står inför stora utmaningar och solidaritetsarbetet är idag viktigare än någonsin när forna vänner har svikit för att komma in i den politiska värmen.

Trots förbättrade relationer till USA kvarstår blockaden som drabbar den kubanska befolkningen hårt. Vad som kommer hända nu efter Donald Trumps seger i presidentvalet återstå att se, men det var uppenbart att Obamaadministrationens omläggning i Kubapolitiken var en taktisk manöver för att framförallt behålla sitt grepp över Latinamerika.

Kritiken mot blockaden är historiskt stark. I den senaste omröstningen i FN:s generalförsamling röstade 191 länder mot och två, USA och Israel, lade ner sina röster.

Svensk-Kubanska Föreningen har en viktig roll i att sprida kunskap om den kubanska socialismen, och det blir än viktigare nu när Kuba genomgår nödvändiga och stora förändringar för att möta landets ekonomiska problem.

Som en verklig vän tvekar inte föreningen att kritiskt granska förändringarna som också innebär risker för Kubas socialism med större privat ägande och utländska investeringar.

Kommunistiska Partiet förenas med Svensk-Kubanska Föreningen i att stå upp för den kubanska revolutionen och ett samhälle bortom den krisande kapitalismen.

Kommunistiska Partiet och Proletären vill framföra de allra varmaste gratulationer till Svensk-Kubanska Föreningen och alla dess medlemmar på 50-årsdagen. I förhoppningen om ett fortsatt gott samarbete och i övertygelsen om att framtiden tillhör socialismen.

2016-11-16
Proletären är organ för Kommunistiska Partiet. Grundad 1970.