Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Inför en samtyckeslag

Svea hovrätt friar de sex pojkar som i Solna tingsrätt dömdes för våldtäkt av en 15-årig flicka. Enligt hovrätten kan det inte anses ställt utom allt rimligt tvivel att flickan befann sig i ett hjälplöst tillstånd, varför åtalet ogillades i alla delar.

Domen har med rätta lett till upprörda reaktioner. Flickan fråntogs sin mobiltelefon och låstes in ett mörkt rum, där pojkarna turades om att ha sex med henne mot hennes uttalade vilja, från och till med flera personer närvarande samtidigt. Men ändå anses hon inte ha befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd och förövarna kan därför inte dömas för våldtäkt.

Till detta skall sägas att övergreppet ägde rum i mars i år och att pojkarna därför åtalades enligt då gällande lagstiftning. 1 juli ändrades lagen, så att ”hjälplöst tillstånd” ersattes med ”mycket utsatt situation”. Det är möjligt att pojkarna dömts enligt den nya lagen, i vart fall skriver hovrätten att flickan ”väl kan sägas ha befunnit sig i en mycket utsatt situation”. Men det är inte givet, då rätten samtidigt ifrågasätter hennes trovärdighet, som så ofta vad gäller offret i våldtäktsmål.

Man kan tycka det är märkligt att två rättsinstanser gör så olika bedömningar av samma händelse, men den ordningen hör rättsystemet och rättssäkerheten till. Alla skall ha rätt att få sin sak prövad i högre instans.

Till olikheten kommer att våldtäktsmål är svårbedömda, då det som regel saknas annan bevisning än de inblandades vittnesmål. Det gör att bara en bråkdel av antalet anmälda våldtäkter leder till åtal (7,5 procent 2010) och bara en tredjedel av de åtalade döms. Enligt den lagstiftning som gällde fram till 1 juli leder alltså bara 2,5 procent av antalet anmälda våldtäkter till fällande dom. Det är inte en statistik som uppmuntrar till anmälan, vilket gör att mörkertalet lär vara mycket stort.

Det är möjligt att lagändringen leder till en något bättre situation, men den var och är en försiktig kompromiss, som fortsatt tvingar offret att vända ut och in på sig själv och sitt sexliv, i de få fall anmälan leder till åtal. Vi förespråkar därför en omedelbar förändring av lagens hela grundperspektiv, där ett nej alltid skall vara ett nej.

En samtyckeslag innebär inte att våldtäktsmål blir enkla, skuld skall fortsatt bevisas bortom allt rimligt tvivel. Men den flyttar fokus från offret till gärningsmannen, vilket vore ett framsteg och en lättnad för de utsatta.