Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sätt åt slavdrivarna

I tidningen Arbetet berättade chefen för gränspolisen i Skåne häromåret att arbetsköpare själva ringer och tipsar polisen om att de har papperslös arbetskraft. Samtalen kommer när det är dags att betala ut löner.

Den kapitalistiska cynismen i all sin nakenhet. Kapitalister kan utnyttja en desperat arbetskraft under vilka förhållanden som helst. De kan sedan få myndigheternas hjälp att slippa betala den lön som redan ligger långt under gängse nivåer. Löneslaveri utan lön innebär slaveriets återkomst.

Problemen kommer bara att öka när tillgången till desperat arbetskraft mångdubblas de kommande åren. Vid årsskiftet hade polisen drygt 12.000 ärenden med eftersökta asylsökande som avvikit från avvisning. Migrationsverket räknar med ett tillskott på nästan 50.000 människor de kommande fyra åren.

Regeringen Löfven påstår att man vill stärka tryggheten på jobben. Att sätta åt slavdrivarna som profiterar på människors utsatthet borde vara högsta prioritet. Dryga böter är ett minimum. Konfiskation och näringsförbud vore rimligt.

Att slå sönder uppstudsiga länder för att dominera och profitera globalt, sådan är den kapitalistiska utrikespolitiken. Att slö sönder arbetarrätt för att dominera och profitera i det egna landet, sådan är den kapitalistiska inrikespolitiken. Sakerna hänger ihop och klassintresset ljuger aldrig.

Den förre finansministern Anders Borg hade som mål för hela sin politiska gärning att återskapa ett låglöneproletariat i Sverige. Det var väl därför han var så sprudlande glad när han inför en publik i USA förklarade att ”ni skapar krigen och vi tar hand om flyktingarna”.