Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Storshopping i lydstaten

Peter Hultqvist är en minister av särskild vikt. Det var uppenbart när alliansen och Sverigedemokraterna i somras försökte avsätta ministrar genom misstroendeförklaring. De andra rök, men Hultqvist blev kvar.

Inte så konstigt! En minister med USA:s militärindustriella komplex i ryggen står över parlamentarisk skenfäktning. Detta bekräftades förra veckan efter meddelandet om det svenska köpet av USA:s Patriot-missilsystem. 

Enligt officiella källor handlar det om en beräknad kostnad på mellan tio och tjugo miljarder kronor. Men kom ihåg att militärutgifter har en tendens – liksom hallandsåstunnlar – att skena i väg och bli mångdubbelt större än beräknat. 

Det innebär inte bara goda profiter åt USA:s militärindustriella komplex. Patriot-systemet är framförallt en grundläggande del av USA:s militära uppbyggnad genom Nato. Samma missilsystem installeras i Litauen och Rumänien och finns redan i Polen. 

Washingtons mål är att bygga en USA-backad stridslinje från Östersjön ner till Svarta havet. Från de baltiska staterna över Polen, Ukraina och ner genom östra Europa till Natolandet Turkiet och ända bort till Georgien ska stridslinjen sträcka sig. Syftet från USA:s sida är att få de europeiska Natoländerna att bära en större del av kostnaderna för den militära rustningen, så att USA kan genomföra sin strategiska omläggning med udden riktad mot Kina. Sverige som är en nyckelspelare spelar en aktiv roll i detta och agerar på direkt order från Washington.

Men strategier är en sak och verkligheten en annan. Nato är allt annat än en harmonisk allians. Det knakar lite varstans i bygget. Vad kommer att hända med Turkiet framöver? Hur ser de framtida strategerna i Berlin och Paris på framtiden, kommer de att finna sig i att vara underhuggare till USA? 
En sak är dock säker: Med Peter Hultqvist som försvarsminister har Washington en lojal man på plats i Stockholm. 

Olle Svenning har helt rätt när han skriver i Aftonbladet (8/11): ”Försvarsminister Peter Hultqvist håller sig med en huvudprincip: vi gör allt som Nato begär bara vi, formellt, slipper undan medlemskap.”

Om miljardköpet av Patriot-systemet var en seger för rikets säkerhet så får vi säga som den gamle Pyrrhus: En sån seger till och vi är förlorade.