Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Nej till LO:s utbildningsjobb

"Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra. Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav."

Det här ovan känner vi nog alla igen, ​det fackliga löftet​, den fundamentala överenskommelse vi som fackförbundsmedlemmar ochsom LO-medlemmar lovat varandra.

D​en 6:e Mars 2017 gick LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ut med att vi som LO-kollektiv kan tänka oss att låta arbetsgivarna betala lägre löner till vissa arbetargrupper i utbyte mot att dessa ska få vad LO kallar “Utbildningsjobb”. Tyvärr väljer därmed LO att öppna upp för att bryta ​det fackliga löftet​ genom detta lönedumpande förslag.

Ett förslag som är till Svenskt Näringslivs gillande, även om de själva skulle vilja gå ännu längre.

Detta handlar om ​det fackliga löftet​ vi alla lovat varandra, det löfte på vilken hela vår organisation vilar. Detta handlar om den fackliga kampen och den ideologi som bär upp hela vår existens.

Vi som medlemmar och förtroendevalda inom LO-kollektivet anser nu att vår ledning frångått principerna för medlemsdemokrati.

Utökad demokratisk förankring och aktivering av våra medlemmar är något vi inom LO måste bli bättre på, om vi ska kunna bryta trenden där vi, år efter år, tappar medlemmar och försvagas i vår ställning.

Det kom som en kalldusch för många när Thorwaldsson gick ut i media och lobbade för de så kallade utbildningsjobben, något som överhuvudtaget inte har förankrats hos oss medlemmar eller våra lokala organisationer. Många medlemmar uttrycker till och med att de känner sig överkörda av vår egen ledning.

Utbildningsjobben är direkt kontraproduktiva då de skulle bana väg för en redan allt mer tilltagande lönedumpning från arbetsgivarnas sida. Dessutom har arbetsgivarna redan flera verktyg att ta till om de bara skulle vilja, ​yrkesintroduktionsanställningar och instegsjobb, bara för att nämna några.

Som vi ser det ligger problemet alltså då i arbetsgivarnas ovilja att nyttja dessa redan befintliga system, för att få ut tidigare nämnda arbetargrupper i arbete.


I skrivande stund sympatiserar ​20,8 % av LO-medlemmarna med Sverigedemokraterna, om vi ska kunna vända den trend där högerpopulisterna vinner mark hos våra kamrater så kan vi inte öppna upp för att skapa ett arbetarnas B-lag bestående till större delen av utrikesfödda kamrater.

Det vore att spela Sverigedemokraterna i händerna.

Vi ser det därför som direkt nödvändigt att LO drar tillbaka detta förslag!

Vår roll måste vara att stå upp och försvara ​det fackliga löftet​ vi alla enats kring.

Vår roll måste vara att kämpa för att ge arbetarna det mest fördelaktiga avtalet.

Vår roll måste vara att öka arbetarnas inflytande och trygghet på jobbet.

Vår roll måste vara att se till att arbetarna får största möjliga del av det välstånd som vi själva, genom vårt arbete, skapar.

Vi säger:

• Nej till brott mot det fackliga löftet!
• Nej till A-lag och B-lag bland arbetarna!
• Dra tillbaka förslaget om Utbildningsjobb!

Följande arbetsplatsklubbar genom Marcus Wetterberg, Ungdomsansvarig Livsklubben Kopparbergs Bryggeri;