Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Nato ockuperade svensk klinik – igen

Den Nato-ledda Isaf-styrkan har ännu en gått ockuperat och skadat en av Svenska Afghanistankommitténs kliniker i Afghanistan. Det rapporterar organisationen i ett pressmeddelande.

Det var den 11 februari som Isaf-soldater bröt sig in i vårdkliniken, band och satte ögonbindel på vakten. Under de timmar som lokalerna ockuperades förstördes dörrar, fönster, mediciner och medicinsk utrustning.

– Det här är helt oacceptabelt. Kliniken har en fullt synlig skylt som visar att det är en vårdcentral, det råder inga tvivel om vad vi använder lokalen till, säger Andreas Stefansson, Svenska Afghanistankommitténs landschef i pressmeddelandet.

– Vi är mycket besvikna på Isaf eftersom de garanterat oss att detta inte ska hända igen, sedan de ockuperade en annan av våra kliniker i tre dagar i oktober förra året.

Att de utländska militära styrkorna går in i vårdinrättningar är ett brott mot Genèvekonventionen. Men de två attackerna mot Svenska Afghanistankommitténs kliniker är inte unika. Sådant är vanligt förekommande i landet.