Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

Turkiet på krigsstigen mot Syrien

Nedskjutningen av ett syriskt plan, attacken mot den syrisk-armeniska staden Kessab och de avslöjade invasionsplanerna mot Syrien visar att Turkiets krigspolitik mot grannlandet fortsätter.

När Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan höll sitt segertal på valnatten 30 mars gjorde han på nytt ett aggressivt utfall mot grannlandet i söder. Syrien är ett land som är i krig med oss, sade den turkiske ledaren.

Uttalandet kommer inte som någon överraskning. Det passar in i en serie händelser som visar att Turkiet med full kraft fortsätter att stödja terror och kaos i Syrien. De allt mer tillbakapressade väpnade grupperna kan räkna med full uppbackning från den turkiska AKP-regeringen.

Den senaste tidens upptrappning har skett i nordvästra Syrien nära Medelhavskusten. Det var här som Turkiet den 23 mars sköt ned ett syriskt stridsplan. Syrien tillbakavisar anklagelsen om att planet kränkt turkiskt luftrum. Det kraschade för övrigt på syrisk mark och piloten som lyckades skjuta sig ur planet innan nedslaget landade också inne i Syrien.

Nedskjutningen utgjorde ett direkt stöd till de väpnade grupperna i de pågående striderna med regeringsstyrkor om kontrollen över gränsområdet vid staden Kessab. Samma dag lyckades rebellerna driva bort armén och inta staden.

Denna händelse har på vissa håll fått stor uppmärksamhet. Det beror dels på att invånare i Kessab vittnat om att al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra och de andra rebellerna kom från den turkiska sidan gränsen. Den syriska armén besköts också från Turkiet.

Dels är Kessab och omkringliggande byar i huvudsak befolkat av kristna armenier, vars förfäder en gång flytt från det ottomanska väldets förföljelse och massakrer.

Detta väcker starka känslor bland armenier världen över.

”I månader har vi varnat det internationella samfundet för det omedelbara hotet från utländska extremistkrigare mot den kristna minoriteten i Syrien. Dessa ondskefulla och impulsiva attacker mot de av armenier befolkade städerna och byarna i Kessab är de senaste exemplen på detta våld, som aktivt uppmuntras av Turkiet”, skriver Amerikas armeniska nationella kommitté (ANCA) och kräver att USA:s regering ska agera mot Turkiet.

Några dagar efter invasionen av Kessab kom ett sensationellt avslöjande, vilket fick Erdogan att blockera Youtube.

I en serieljudklipp som laddades upp på Youtube 27 mars diskuterar några av landets högsta ledare möjligheten att iscensätta en ”al-Qaidaattack” mot Turkiet för att möjliggöra en militär invasion av grannlandet.

”Jag skickar in fyra män från Syrien, om det är vad som behövs. Jag kan skapa en förevändning för krig genom att beordra en missilattack mot Turkiet”, säger Hakan Fidan, chef för den turkiska underrättelsetjänsten, på inspelningen.

På ljudklippen hörs också utrikesminister Ahmet Davutoglu, vice utrikesminister Feridin Sinirlioglu och vice stabschefen och generalen Yaser Guler.

I samtalen framhålls att operationen ska vinna internationell legitimitet genom att den sägs vara riktad mot al-Qaidagruppen ISIS. Samtidigt påpekas nödvändigheten av att stödja de väpnade grupperna i Syrien med vapen och ammunition. Yaser Guler informerar att Qatar är redo att betala.

Regeringen har erkänt att mötet mellan de fyra männen verkligen ägt rum. En upprörd premiärminister Erdogan sade samma dag som avslöjandet kom att det är en ondskefull handling att avlyssna och offentliggöra en inspelning från ett nationellt säkerhetsmöte.

Utrikesministeriet meddelade att den som gjort inspelningen begått ett allvarligt brott, men hävdar på samma gång att delar av innehållet manipulerats.

Den syriska regeringen har under de tre åren av konflikt upprepade gånger försökt uppmärksamma omvärlden på Turkiets smutsiga inblandning.

Det har gjorts även denna gång. Efter invasionen av Kessab och de läckta samtalen har Syriens regering sänt brev till både FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och säkerhetsrådet där Turkiets stöd till terrorism fördöms. Syrien påpekar att FN faktiskt har fört upp Jabhat al-Nusra på listan över organisationer som ingår i terroristnätverket al-Qaida.

Men Turkiet lär inte behöva bekymra sig för att FN ska agera. Landet har stöd från sina Nato-allierade, och Erdogans uttalande på valnatten visar att inblandningen i Syrien kommer att fortsätta.