Hoppa till huvudinnehåll
Av

Nato skyldigt till massmord – igen

Natten mot fredag 4 september tog fattiga afghaner chansen att få gratis bränsle från en kapad tankbil. Glädjen blev kortvarig. Nato-flyg anföll och dödade urskiljningslöst. Resultatet blev ännu en massaker att lägga till listan över ockupationsmakternas förbrytelser.”Ingen var hel. Händer, ben och kroppsdelar låg spridda överallt. De som befann sig långt bort från bränsletanken blev svårt brända.”

Vittnesmålet kommer från 32-årige Mohammed Daud, som dagen efter dådet talar med franska nyhetsbyråns AFP:s utsända.

Den tragiska händelsen inträffade natten mellan torsdag och fredag förra veckan i distriktet Chahar Dara i den nordliga Kunduzprovinsen. Talibanska motståndskämpar mot ockupationen angrep en Natokonvoj och lade beslag två tankbilar. När en av dem fastnade i leran kontaktade talibanerna lokalbefolkningen och uppmanade dem att passa på att ta för sig.

Många döda
”Bybor skyndade sig till bränsletanken med alla tillgängliga behållare, inklusive vattenhinkar och kannor för matolja”, berättar Mohammed Daud. Några bönder körde dit sina traktorer för att på plats tanka dem.

En talesman för hälsoministeriet i Kabul säger att så många som 250 bybor befann sig i närheten av tankbilen när den Natoledda Isafstyrkans plan började bomba. Dessa fattiga människors glädje över att få något gratis släcktes snabbt – av ett eldhav.

Den oberoende afghanska människorättsgruppen Afghan Rights Monitor rapporterar om 60-70 civila döda. Men dess företrädare påpekar att det är svårt att räkna de utspridda och svårt sönderbrända människoresterna. Vittnen som talat med den afghanska nyhetsbyrån Pajhwok Afghan News anger antalet mördade till 150.

Enligt Mohammed Daud var bara 10-15 av de döda talibaner. De stod på tankbilen och övervakade att allt gick lugnt till när byborna hämtade bränslet.

Sorgen och vreden hos de drabbade afghanerna går knappast att föreställa sig. De starka reaktionerna sprids inte bara bland dem som förlorat anhöriga, utan över hela Afghanistan. Tragedier som denna är nämligen inte ”enstaka misstag” utan inträffar gång på gång på gång. Det är mindre än fyra månader sedan massakern i Farah-provinsen i väster, då 147 personer dödades i ett flygangrepp.

Obamas upptrappning
Det senaste halvårets ökning av antalet afghanska offer är ett direkt resultat av Barack Obamas nya strategi. Men taktiken att med upptrappade militära insatser vinna erövringskriget är dömd att misslyckas. Vilket Proletären länge påtalat, och vilket allt fler ledarskribenter och politiker i Sverige och övriga länder som deltar i ockupationen börjar inse.

Varje nytt dödsfall, varje ny massaker, stärker afghanernas djupt rotade ovilja mot att låta sig styras av utländska herrar. Talibanerna och andra motståndsgrupper mot ockupationen har inga problem med att rekrytera folk.

Dagen efter massakern tog talibanrörelsen tillfället i akt att uttrycka sin sympati med de sörjande familjerna, fördöma massakern och uppmana FN och människorättsorganisationer att granska det inträffade.

”Vi påminner de skyldiga till denna händelse, Obamaadministrationen och Natoledningen och deras ställföreträdare i Kabul, om att ni aldrig kommer att kunna försvaga övertygelsen hos ett fritt folk som har beslutat sig för att fortsätta sin kamp för ett islamskt system och ett oberoende land. Dessa brott och bestialiteter kommer endast att avslöja era inhumana kännetecken, vilka ni tills nu har hållit gömda för folken i världen”, skriver talibanerna i ett uttalande undertecknat Islamiska emiratet Afghanistan.

Ut ur Afghanistan!
Det finns bara ett sätt att undvika att afghaner dödas i massomfattning av amerikanska, tyska, svenska eller andra ockupations-trupper. Det är att alla utländska trupper lämnar Afghanistan och så att afghanerna själva kan styra sitt land.

PATRIK PAULOV
Proletären nr 37
, 2009