Kubas folk får snabbare internet
Nu har en fast kontakt mellan Kuba och det sydamerikanska fastlandet upprättats. Efter 19 dagars arbete har en 160 mil lång kabel med fiber-optik nedlagts mellan Venezuela och Kuba. USA:s 50 år långa blockad och krigföring mot den karibiska pärlan går mot ett nytt nederlag.
I juli kommer kubanerna att lyfta på ögonbrynen när hastigheten och priset på deras internetuppkoppling förändras radikalt. För sedan 1867 har USA kontrollerat all slags avancerad kommunikation mellan Kuba och omvärlden. Det året utplacerades en underjordisk kabel mellan Havanna och Cayo Hueso i södra Florida. 1907 lades en andra kabel ut mellan Havanna och New York för att i slutet av det förra seklet följas av ytterligare kommunikationsinstallationer.
Detta strupgrepp och monopol har gjort att Kuba har varit helt i händerna på USA-satelliter som hittills har varit Kubas ”serverföretag” mot internetvärlden. Det har kostat skjortan samtidigt som nätet på Kuba är oerhört långsamt.
Bara offentliga institutioner som Posten och utbildningsinstitutioner eller utländska företag har haft tillgång till internet. Totalt beräknas 1,6 miljoner kubaner ha en fast tillgång till nätet. På posten kostar en timmas uppkoppling 1,7 dollar medan hotellen tar sju dollar.
Hastigheten via USA-satelliterna är 379 mb/sek ”neråt” medan hastigheten ”uppåt” är 209 mb/sek. När de nya installationerna står klara i juli kommer hastigheten att öka i den 160 mil långa kabeln från Venezuela 3000 gånger. Besparingarna på den nya fasta uppkopplingen blir hela 25 procent.
Den underbara stranden Siboney i staden Santiago de Cuba, 87 mil sydöst om Havanna, stod som värd när det franska fartyget Ile de Batz anlände för ett par veckor sedan från Camurí i norra Venezuela och ankrade i skuggan av palmer och turkosblått karibiskt saltvatten. Den första etappen för detta projekt, döpt till ALBA-1, var ett faktum och med det en seger för rätten för Kubas folk att bygga sin egen framtid.
Den andra etappen på 23 mil, Santiago de Cuba-Jamaica, kommer att genomföras nästa år och binder på detta sätt samman den sydamerikanska kontinenten med Karibien som historiskt sett alltid har varit föremål för kolonialmakternas angrepp och utplundring.
Kuba var det sista landet på den amerikanska kontinenten att befria sig från spanska kolonialismen men det första att slå in på socialismens väg och besegra en USA-organiserad militär imperialistisk invasion.
Kuba och Venezuela har skapat ett samägt företag, Telecomunicaciones Gran Caribe S.A. (TGC), som ska utveckla och administrera ”kabeln” som mellan de bägge länderna kostar 70 miljoner dollar. För Kuba öppnar det enorma möjligheter eftersom kabeln möjliggör för landet att utvecklas på alla områden när hastigheten på nätet möjliggör att skicka audio-, video- och tunga datafiler via nätet. Utbildningssektorn och vetenskapsmän kommer att ges helt andra möjligheter att utveckla sina olika verksamhetsområden än hittills.
– Med tiden kommer varje telefonabonnent att ha rätt till en internetuppkoppling, det bör vara ett politiskt rättesnöre, sa Ramón Linares, vice kommunikationsminister i en kommentar.
Mellan Miami och Cancún (Mexiko) går det en underjordisk fiberoptisk kabel som passerar bara 32 kilometer utanför Havannas strandpromenad. En enkel match att göra en ”gren” i kabeln till Kuba, om det inte vore för den kriminella blockaden mot Kuba.
I stället går USA:s statspolitik ut på att konspirera. En CIA-agent som formellt är anställd på USAID, greps förra året av den kubanska säkerhetstjänsten när han distribuerade både satellittelefoner som avancerad datautrustning till kubanska kontrarevolutionärer som av västmedier nu kallas för ”bloggare”, menar Percy Alvarado, en kuban och författare som upprättat en blogg som heter ”En Blogg för Revolutionen”.
I stället för att följa FN:s generalförsamling uppmaning om att avbryta blockaden har CIA intensifierat sina aktioner mot Kuba som anklagas för att inte tillåta kubanerna att ansluta sig till nätet.
I själva verket är det USA:s blockad som står i vägen. Sedan 2009 går det inte att använda Microsoft Messenger (MSN) på Kuba, och nyligen blockerade Google den kubanska webbsidan Cubadebate från Youtube.
– Vi kan inte ha handel eller utbyte med USA-företag. Det är ingen teknologisk fråga, det är en ekonomisk blockad som uttrycks på detta sätt, säger viceministern Ramón Linares med en luttrad min till tv-kanalen Telesur.
Men 20 radiostationer och en tv-kanal i Miami sänder sedan år 2003 mot kubanskt territorium 24 timmar om dygnet på kubanska frekvenser. Dessa operationer är fullständigt rättsvidriga enligt internationell rätt men i blockadens namn är allt legitimt.
Men nu bryter revolutionen nya marker med Kabeln från Venezuela, ett bevis på att Latinamerika och Karibien inte längre går i Onkel Sams fotspår.
Dick Emanuelsson
Tegucigalpa, Honduras