Hoppa till huvudinnehåll
Av

El Salvadors vänsterpresident Mauricio Funes installerad

– FMLN glömmer inte gamla vänner, säger Erik Anderson, Kommunistiska Partiets internationelle sekreterare, nyss hemkommen från El Salvador. Han var en av de inbjudna utländska gästerna när FMLN:s kandidat Mauricio Funes installerades som president.



Vänsterkandidaten Mauricio Funes segrade i El Salvadors presidentval 15 mars. Därmed bröts högerpartiet Arenas långa maktinnehav. 1 juni svor Funes presidenteden inför några tusen människor i huvudstadens kongresscenter. På plats bland statschefer och regeringsrepresentanter, inklusive USA:s Hillary Clinton, fanns Kommunistiska Partiets Erik Anderson.

• Hur kommer det sig att Kommunistiska Partiet var inbjudet?
– Det är ett uttryck för den tacksamhet den forna befrielserörelsen känner för det stöd som Kommunistiska Partiet gav dem under de svåra åren på 1980- och 1990-talet, svarar Erik Anderson. Det beror också på att vi har goda relationer med salvadoraner som lever i exil i Sverige. FMLN var gäster på vår senaste kongress.

– Från Sverige närvarande också Alice Åström, gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen.

• Vilka övriga gäster var inbjudna till den formella invigningen?
– Bland de 400 internationella gästerna på kongresscentret märktes latinamerikanska statschefer som Mexikos Felipe Calderén, Nicaraguas Daniel Ortega och Chiles Michelle Bachelete. De som välkomnades med mest applåder var Kubas vicepresident Alfredo Lazo och Brasiliens Lula da Silva. Colombias Álvaro Uribe möttes av burop. Venezuelas Hugo Chávez och Bolivias Evo Morales ställde in sin resa i sista sekund av säkerhetsskäl då det uppdagats att högerextremister planerat ett attentat.

– Senare på dagen samlades 80.000 människor på den stora fotbollsarenan för att fira segern. Mötet startade vid tvåtiden och slutade inte förrän nio på kvällen. Där deltog presidenter, vicepresidenter och utrikesministrar från Venezuela, Kuba, Nicaragua, Västsahara och Ecuador samt naturligtvis också den nyinstallerade presidenten och vicepresidenten.

• Hur vill du beskriva Mauricio Funes?
– Funes är en del av den allmänna vänsterströmning som finns i Latinamerika och som tar sig olika uttryck i olika länder. Det första han gjorde som president var att återuppta fullständiga ekonomiska, politiska och diplomatiska förbindelser med Kuba.

– I sitt installationstal lovade Funes att prioritera kampen mot fattigdom och utanförskap. Han lovade att skapa nya jobb, bygga bostäder, slopa avgifter för sjukvården och ge alla skolbarn gratis material och uniformer.

– Funes talade om vikten av att bekämpa korruption och se till att staten får in skatteinkomster. Att företag och privatpersoner struntar i att betala skatt är ett stort problem. Den nye presidenten lovade också att upprätta en statlig investerings- och kreditbank för att hjälpa bönder och småföretagare.

• Vilka möjligheter har Funes regering att bryta med årtionden av nyliberal politik och föra en progressiv politik?
– Det är ingen lätt uppgift. För det första är El Salvador ett mycket brutalt klassamhälle, här finns gigantiska klassklyftor och hög kriminalitet. Jag har aldrig tidigare sett så mycket taggtråd, stängsel och vapen för att skydda egendom. Minsta lilla restaurang har en beväpnad vakt. De rika lever i muromgärdade samhällen medan de fattiga lever i rostiga plåtskjul som påminner om afrikansk landsbygdsstandard.

– För det andra finns en motsättning mellan den lagstiftande makten, parlamentet, och den verkställande makten, president och regering. FMLN är största parti i parlamentet men högern har majoritet. Efter Arenapartiets förlust i presidentvalet har dock högerkrafterna splittrats. Det finns också olika grad av viljeriktning mellan FMLN och Funes. Det är tydligt att basen i FMLN står till vänster om den nye presidenten.

• Vilka roll spelar USA? Under 1980-talet var ju USA en aktiv part i högerns smutsiga krig mot FMLN och de folkliga krafterna, och idag försöker USA att bromsa vänsterutvecklingen i regionen.
– Innan valet varnade 24 republikanska kongressledamöter för att en seger för Funes skulle skada USA:s säkerhetsintressen. Men istället för att gå i konfrontation med Funes och riskera en radikalisering, har Obamas administration valt att odla kontakter med den nya regeringen. Målet är att på så sätt hindra radikala sociala och ekonomiska förändringar.

– Om USA kommer att lyckas återstå att se. I sammanhanget ska nämnas att USA:s ambassad i San Salvador är den till ytan största efter ambassaden i Bagdad.

• Du fick också möta Funes vicepresident, Salvador Sanchez Cerén.
– Ja, det var på en mottagning två dagar innan installationen. Vicepresidenten är en tidigare gerillakämpe, och han sade att kampen varit viktig och att den folkliga mobiliseringen måste fortsätta.


• Gjorde du några andra besök under vistelsen i El Salvador?
– I kommunen Soyapango, i de östra utkanterna av huvudstaden San Salvador, träffade jag borgmästaren Carlos Alberto Garcia från FMLN. Han kände till vårt parti och särskilt Proletären FF. Sedan 2005 har fotbollslaget EF Soyapango deltagit i Gothia Cup i Göteborg och etablerat nära relationer med Proletären FF.

– Mötet med Carlos Alberto Garcia tydliggör vilka svårigheter de står inför. Soyapango med 300.000 invånare har en kommunal budget motsvarande 12,5 miljoner dollar. Gislaved med 30.000 invånare har en budget på nästan 200 miljoner dollar. Med så mycket pengar hade hela Soyapango kunnat byggas om, konstaterade borgmästaren.

– Trots små resurser försöker staden satsa på fotboll och annan ungdomsverksamhet för att motverka kriminalitet, drogmissbruk och gängbildningar. För Soyapango och andra FMLN-styrda kommuner innebär högerns förlust av regeringsmakten naturligtvis en lättnad, avslutar Erik Anderson.

PATRIK PAULOV
Proletären nr 24, 2009