Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kuppförsök mot Paraguays vänsterpresident?

Den ”lyckade” statskuppen i Honduras inspirerar högerkrafter i Latinamerika. I Paraguay mobiliserar den gamla makteliten för att avsätta president Fernando Lugo, i folkmun kallad ”de fattigas biskop”.



Varningar för kuppförsök har hörts många gånger sedan Fernando Lugo tillträdde som president i augusti 2008. De senaste veckorna har dock allt fler röster med god insyn i latinamerikansk politik, däribland det kubanska kommunistpartiets tidning Granma, uppmärksammat hotet om en högerkupp i Paraguay.

Den tidigare biskopens seger i presidentvalet var omvälvande. Den innebar nämligen att Coloradopartiet efter 61 år förlorade regeringsmakten.

Fernando Lugo var kandidat för ”Patriotiska alliansen för förändring”, bestående av alltifrån Coloradokritisk höger till väns-terpartier, fackföreningar och sociala rörelser. Även om Lugo definierade sig som mittenpolitiker och distanserade sig från kontinentens radikala ledare, vann han de fattigas röster på löften om demokrati, social rättvisa och jordreform.

Många hinder
Att vinna valet var lätt jämfört med vad som väntade. För det första hade ”de fattigas biskop”, som han kallas, kongressens majoritet mot sig. För det andra hade Coloradopartiet efter 61 år vid makten total kontroll över statsapparaten, den juridiska makten och militären. För det tredje var den ekonomiska eliten, däribland den lilla klicken storgodsägare som kontrollerar 90 procent av all jord, inställda på att med alla medel bekämpa varje förändring som hotade deras ställning.

Vad som förvärrat situationen är att högerelement inom Lugos allians bytt sida. Till exempel deklarerade vicepresident Federico Franco, tillhörande liberala  PLRA, nyligen att han är beredd att ta över om Lugo avsätts.

Kampanjen mot presidenten handlar inte så mycket om vad som gjorts. Regeringens satsningar på gratis sjukvård och utbildning är inget som utmanar de grundläggande maktförhållandena. Rädslan för Lugo består snarare i vad som skulle kunna ske.

Den forne biskopen har nämligen insett det under rådande politiska och juridiska system är omöjligt att åstadkomma den utlovade förändringen. Därför har han ställt sig bakom det folkliga kravet på att skriva om konstitutionen, för att kunna bryta den gamla maktelitens ställning.

Med det skulle Paraguay följa den väg Venezuela, Bolivia och Ecuador tidigare gått. Vilket också var vad president Manuel Zelaya i Honduras förespråkade innan han störtades i juni förra året.

Paraguays sneglande på de radikala länderna i regionen märks också genom att landet närmat sig samarbetsalliansen ALBA

Vägrade militärövning

Något som ytterligare retat upp högern och dess traditionella allierade, USA, är att Lugo i september förra året ställde in en gemensam militärövning med 1.000 soldater på plats i Paraguay. Det vore olämpligt att öva med USA i en tid när Paraguays broderländer i Sydamerika kraftfullt protesterar mot de nya militärbaserna i Colombia, menade presidenten.

Ett kommande försök att avsätta Lugo kan ta sig olika former. Presidenten har under sitt maktinnehav bytt ut den högsta militära ledningen vid tre tillfällen, vilket tolkas som att det inom militären finns kuppvilliga krafter.

En annan möjlighet är att högern utnyttjar det politiska och juridiska systemet för att med ”legala medel” sätta stopp för vänsterpolitiken, till exempel genom att ställa Lugo inför rätta för maktmissbruk eller korruption.

Att oppositionen mot Lugo inspirerats av den USA-stödda kuppen i Honduras erkänns öppet. Förra veckan förklarade en av Lugos skarpa kritiker, senator Alfredo Luis Jaeggli från samma parti som vicepresidenten, att avsättandet av Zelaya i Honduras var fullt legalt.

Folklig mobilisering
Fernando Lugo har uppmanat vänsterkrafter att samlas till försvar för regeringen, men också för att stödja de pågående sociala programmen för de fattiga.

En organisation som hörsammat uppmaningen är Espacio Unitario Popular (ung. Förenade folkliga utrymmet). Här ingår en rad sociala rörelser och partier till vänster, däribland Paraguays kommunistparti. EUP:s kongress förra veckan fokuserade på just kupphotet och vikten av att mobilisera folket till försvar för den påbörjade förändringsprocessen och för en konstitutionsreform.

Kraftmätningen mellan folket och dess president på ena sidan, och den gamla USA-stödda makteliten på den andra, har bara börjat.

PATRIK PAULOV
Proletären nr 2, 2010


”Jag hyser uppfattningen att innan Obama fullgjort sin mandatperiod
kommer det att finnas sex till åtta högerregeringar i Latinamerika som kommer att vara imperiets allierade.”

Fidel Castro varnar 11 november 2009 för Barack Obamas agerande i Latinamerika, som hittills resulterat i en statskupp i Honduras och sju nya militärbaser i Colombia.