Hoppa till huvudinnehåll
Av

al-Maliki genomför offensiv mot ännu en irakisk stad


Irakiska och amerikanska styrkor förbereder en storskalig offensiv mot Amara i sydöstra Irak. Staden är känd som ett fäste för shialedaren Muqtada al-Sadr.

Det första halvåret 2008 har varit intensivt för Iraks premiärminister Nuri al-Maliki. Förutom att besöka Irakkonferensen i Sverige och möta vänner som Condoleezza Rice och Fredrik Reinfeldt, har al-Maliki beordrat blodiga militära offensiver mot tre irakiska städer. Efter Basra, Sadrstaden i Bagdad och Mosul är det denna vecka dags för offensiv nummer fyra. Måltavlan är Amara, en stad  med cirka 350000 invånare i Maysanprovinsen i sydöstra Irak.

Uppladdningen inleddes under den gångna helgen. Med stöd av ockupationstrupper har den irakiska armén omringat Amara och satt upp vägspärrar för att kontrollera all trafik till och från staden. Amerikanska helikoptrar har spridit flygblad som uppmanar invånarna att hålla sig inomhus och inte blanda sig i.

I söndags uppmande al-Maliki milismän att överlämna sina tunga vapen och själva ge upp innan offensiven inleds torsdag 19 juni.

Tillslag mot al-Sadr
En irakisk general uppger att de irakiska trupperna kommer att gå in i Amara med flygunderstöd från USA. Invånare i staden som New York Times talat med säger att de efterlysta milismännen redan lämnat Amara. De som kommer att drabbas av attacken är civila.

al-Malikis officiella motiv är att bekämpa laglöshet och arrestera kriminella. Men vad det egentligen handlar om är att Amara, precis som Basra och Sadrstaden, är ett starkt fäste för Muqtada al-Sadr och hans shiitiska rörelse. Faktum är att Maysanprovinsen är den enda provinsen i Irak som styrs av Sadrrörelsen.

”Regeringen säger att den inte riktar in sig på ett specifikt politiskt parti men den mest utsatta är Sadrrörelsen på grund av dess popularitet och dess motstånd mot ockupationen”, säger Basim Sharif, parlamentsledamot för shiitiska Fadhilapartiet, till New York Times.

Flera Irakkännare menar att angreppen på Sadrrörelsen hänger samman med det kommande provinsvalet 1 oktober. al-Maliki anklagas för att försöka skapa en colombiansk demokrati, det vill säga stoppa oppositionen med våld redan innan valet.

De militära offensiverna hänger också samman med regeringen al-Malikis förhandlingar om USA:s fortsatta närvaro i Irak. Muqtada al-Sadr har uppmanat till protester varje fredag mot vad han betecknar som ett försök att sälja ut Iraks suveränitet och permanenta ockupationen.

Omorganiseras
Vad det gäller provinsvalet meddelade i fredags en talesman för al-Sadr att man inte tänker ställa upp någon egen lista, som gjordes i parlamentsvalet 2005.

”Vi vill inte att någon ska skylla på oss eller se oss som en del av denna regering som tillåter landet att vara ockuperat”, säger Liwa Smeisim, ledare för Sadrrörelsens politiska kommitté, till Washington Post.

”Sayyid Muqtada tror inte på val eller på de kommande provinsregeringarna så länge som ockupationstrupperna är här”, förklarar Salah al-Obaidi, en nära medhjälpare till al-Sadr.

Rörelsen kommer däremot att stödja oberoende kandidater, för att inte alla politiska poster ska hamna i händer på ockupationsvännerna.

Samtidigt har Muqtada al-Sadr meddelat att rörelsen ska omorganiseras. Merparten av de kanske uppemot 60000 medlemmarna i Mahdiarmén ska lägga ner vapnen och ägna sig åt socialt, religiöst och kulturellt arbete. Det väpnade motståndet mot ockupationen ska i framtiden endast utföras av en särskilt utvald, hemlig grupp.

En förklaring till beslutet kan vara att Mahdiarmén infiltrerats av fientliga grupper, som gett Sadrrörelsen dåligt rykte. Till exempel anklagar många sunniter Mahdiarmén för att vara med-skyldig till de senaste årens etniska resning i Bagdad.

Den nya organisation som al-Sadr skissar har likheter med hur libanesiska Hizbollah är organiserat. En liten, disciplinerad och välorganiserad väpnad styrka kombineras med ett brett politiskt, socialt, religiöst och kulturellt arbete.

PATRIK PAULOV
Proletären 25, 2008