Hoppa till huvudinnehåll
Av

Palestina 1: Hanan hjälper barn i Gaza lära sig läsa

Den humanitära krisen i Gaza slår hårdast mot barnen. Hananföreningen, med bas i flyktinglägret Nuseirat i centrala Gaza, försöker med små resurser göra en insats för att mildra effekterna för de fattigaste och mest utsatta invånarna.



– Vi palestinier har inte någonting, men det vi lider allra störst brist på är våra rättigheter. Israel försöker till och med ta ifrån oss drömmen om ett eget land, säger Nawraz Abu Libdeh, vice föreståndare för Hanan, när Proletären når henne på telefon.

Hananföreningen för kulturell och social utveckling, som det fullständiga namnet lyder, har sitt verksamhetsområde i centrala och södra Gaza. Organisationen grundades våren 2006. Då hade Hamas precis vunnit parlamentsvalet och Israel och västvärlden inlett den förödande ekonomiska blockaden mot de palestinska områdena, som drabbade ett redan fattigt och utsatt folk. Behoven är enorma. Många av de internationella hjälporganisationerna finns inte längre kvar, och stödet utifrån har minskat drastiskt.

Hanan arbetar främst med utbildning och vård, men erbjuder även juridisk hjälp. I första hand riktar sig Hanan till barn från fyra upp till arton år. Men organisationen har också verksamhet för ungdomar upp till trettio år och för kvinnor.

– Hanan gör sådant som inga andra gör. Antingen får barnen hjälp från oss eller så får de ingenting, säger Nawraz Abu Libdeh och fortsätter:
– Mellersta Gaza är tätbefolkat och väldigt fattigt. Området ligger nära gränsen till Israel, och det är i gränstrakterna som Israel nu fokuserar sina militära aktiviteter. De som bor i de östra delarna hör varje dag skottlossning och artilleribeskjutning. Barnen och ungdomarna mår psykiskt dåligt, de sover oroligt och presterar sämre i skolan.

Det är för att utöka sin verksamhet och hjälpa ytterligare några av alla de barn som i nuläget inte får det stöd de behöver, som Hanan denna höst startar ett nytt skolprojekt i centrala Gaza. Finansieringen sker genom Kommunistiska Partiets insamling.

Analfabetism
Nawraz Abu Libdeh ger en skrämmande beskrivning av hur illa ställt det är med utbildningsväsendet för palestinierna. De skolor som drivs av UNWRA, FN:s flyktingorgan, är ofta överfulla med uppemot 50 elever i varje klass. När vissa barn hamnar efter har läraren ingen möjlighet att ge dem extrahjälp. Särskilt drabbas de som har inlärningssvårigheter, funktionshinder eller mår psykiskt dåligt.

– Det finns elever som når tredje, fjärde klass utan att ens kunna skriva sina namn. De är analfabeter. Huvudsyftet med projektet är att ge barn i åldrarna sex till fjorton år extra utbildningsstöd. Eftersom dessa ofta har hälsoproblem kommer vi också att ha två hälsospecialister anställda, berättar Nawraz Abu Libdeh.

Psykiska problem
Hon återkommer flera gånger i samtalet till hur barnen drabbas av att hela sina liv ha levt under ockupationens förtryck. De lever ständigt med risken att utsättas för ett israeliskt angrepp och kan aldrig känna sig trygga.

– Idag fick jag en färsk undersökning som visar hur nya allvarliga psykiska sjukdomar uppkommit, särskilt bland dem som lever nära gränsen till Israel. Det finns barn som vårdas på sjukhus för att de lider av så kraftiga personlighetsstörningar att de inte längre är medvetna om vad de ser och hör. När jag läser om sådant som händer i Darfur, inser jag att barnen i Gaza drabbas av samma problem.

Nawraz Abu Libdeh tar upp den interna palestinska konflikten som i juni i år resulterade i en väpnad kraftmätning mellan de två stora partiernas säkerhetsstyrkor i Gaza. Hamas beskyllde delar av Fatah för att vara inblandad i rent kriminell verksamhet och för att hjälpa Israel med de riktade morden mot Hamasledare. Sedan dess styr valvinnaren Hamas Gaza medan Fatah kontrollerar Västbanken.

– Det är förvirrande för palestinierna att ha två regeringar, och de flesta internationella hjälporganisationer och NGO:s har stoppat sin hjälp och lagt utvecklingsprojekt på is. De vill vänta och se vem som ska styra Gaza.

Eftersom Israel och västvärlden backar upp president Mahmoud Abbas och Fatah har blockaden mot det Hamasstyrda Gaza skärpts än mer.
– Israelerna har stängt de fyra stora gränsövergångarna. Det är brist på allt och priserna stiger. Men det har blivit lugnare sedan Hamas tog över. Det är inte längre några strider på gatorna mellan palestinska grupper. Palestinierna vill inte slåss mot varandra. I samma familj finns ofta medlemmar i både Fatah och Hamas.

I den svåra situation som råder är Hanans verksamhet viktigare än någonsin tidigare. Hon uppmanar alla svenskar som får höra talas om insamlingen att ge ett litet bidrag.

– Det finns många analfabeter i Gaza. Tänk på vilken framtid dessa barn riskerar att få, om de inte får hjälp. En liten gåva kan hjälpa till att öka läskunnigheten, så att dessa barn inte behöver gå ”blinda” genom livet. Jag hoppas att alla ni med varmt hjärta ger ett bidrag till Kommunistiska Partiets insamling till skolprojektet, avslutar Nawraz Abu Libdeh.

PATRIK PAULOV
Proletären 38, 2007