Hoppa till huvudinnehåll
Av

Miljoner fransmän i strejk

Miljontals franska arbetare gick ut på gatorna på torsdagen i förra veckan för att protestera mot ökad fattigdom, galopperande arbetslöshet och regeringens åtstramningspolitik, som innefattar neddragningar i den sociala servicen.



I 213 städer hölls möten och demonstrationer.  Opinionsmätningar mätte stödet för de strejkande till mellan 72 och 78 procent.
 
Som vanligt när demonstrationssiffror kommer på tal skiljer sig det en hel del mellan arrangörernas och polisens uppgifter. Men den allmänna uppfattningen var att de massiva demonstrationerna under strejken den 29 januari i år har överträffats.

Den till Frankrikes kommunistiska parti traditionellt närstående fackföreningen CGT uppgav att 350000 demonstrerade i Paris medan polisens uppgifter är 85000, i Marseille 320000 mot polisens 30000. Fackföreningarnas uppgifter för hela Frankrike var tre miljoner demonstranter medan polisen rapporterade 1,2 miljoner.  Vilket är högre än vad som rapporterades under strejken 29 januari.

Av 5,2 miljoner offentliganställda proteststrejkade enligt verksamhetscheferna 17,5 procent av de anställda vid elbolaget EDF, vid järnvägarna 35,9 procent, postanställda 20 procent, lågstadielärare 25 procent och mellanstadielärare 24,5 procent.

CGT-ordföranden Bernard Thibault säger till massmedia att den generella stämningen i landet är att folk känner sig trötta på krispolitiken.
Under det kommande året beräknas att 400000 fransmän kommer att förlora sina jobb.

Dubbelspel
Men fackföreningar inklusive CGT själva har samarbetat med franska staten. För snart ett år sedan gick fackföreningarna med på ”den gemensamma plattformen” tillsammans med president Nicolas Sarkozy.  I utbyte mot att staten hjälpte till med finansieringen av CGT och andra fackliga centralorganisationer accepterade facken pensionssänkningar, slopandet av 35-timmarsveckan och andra försämringar som trädde i kraft under sommaren 2008.

I en intervju i franska TV1 vägrade CGT-ordföranden Thibault att stödja kraven på nationalisering av banker och andra företag som fått statliga bidrag för att undvika konkurs. Han förnekade att det fanns några planer på en omfattande generalstrejk.      
 
De franska fackföreningarna och den parlamentariska vänstern har på avstånd hyllat strejkerna och de politiska protesterna i den franska kolonin Guadeloupe, men har samtidigt aktat sig från att inspireras alltför mycket av dessa strejkers politiska karaktär.

ERIK ANDERSON
Proletären nr 13, 2009