Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

”USA och Nato kommer att lämna Afghanistan”

Det afghanska motståndet mot ockupationen har blivit en nationell befrielserörelse med växande folkligt stöd. Det säger den pakistansk-brittiske författaren och vänsterdebattören Tariq Ali.

Tariq Ali är i Sverige för att presentera sin bok Obamasyndromet. När Proletären möter honom på bokmässan i Göteborg talar vi om det land som utgör ett stort bekymmer för supermakten och dess president.

• Barack Obama har brutit många vallöften, men ett som han hållit är att trappa upp kriget i Afghanistan.
– Ja, det löftet har han hållit väldigt väl, men det har inte fungerat. Det råder fullständigt kaos i Afghanistan. USA och Nato kan inte styra landet efter solnedgången, och nyligen visade det sig att de inte ens kan styra Kabul i dagsljus. Att USA:s ambassad och Nato-högkvarteret angreps under tjugo timmar är ett tecken på att kriget aldrig kan vinnas av amerikanerna.

• Kan du säga något om motståndsrörelsen och vad den står för.
– Talibanerna är en av många riktningar inom motståndsrörelsen. Motståndet har blivit en nationell befrielserörelse för att kasta ut ockupanterna. Väst säger att den utländska militären måste vara kvar, för annars kommer talibanerna att ta makten. Men det är det afghanska folkets val, och deras stöd till motståndet växer.

– Liberalernas argument att vi inte kan kalla det för en motståndsrörelse eftersom den är religiös håller inte. Också den algeriska motståndsrörelsen mot det franska imperiet var till stora delar religiös. Folk i väst vill att det afghanska motståndet ska vara som vi, men vi har erövrat landet, vi förstör det och vi dödar människor. Varför skulle de vilja vara som vi?

• Det sägs att talibanrörelsen har förändrats och moderniserats, jämfört med när de hade makten 1996-2001?
– Jag hoppas att talibanerna har lärt sig något av det som tidigare hänt. Allt tyder på att de kommer att agera annorlunda och arbeta tillsammans med andra och inte skapa en prästdiktatur, såsom de gjorde förra gången.

• Du skriver i Obamasyndromet att påståendet att USA:s världsherravälde går mot sitt slut är felaktigt, eftersom dess militära styrka är sådan att landet inte kan besegras. Samtidigt säger du att USA kommer att lämna Afghanistan.
– Låt oss vara ärliga. Om USA ville skulle de kunna förstöra hela Afghanistan. USA skulle kunna dra tillbaka trupperna och bomba landet tillbaka till stenåldern. De kommer inte att göra det, men kan om de vill. USA kommer att lida nederlag i Afghanistan därför att det politiska och ekonomiska priset för att stanna är för högt. Det kommer inte att vara ett militärt nederlag som i Vietnam, men jag tror att USA kommer att lämna.