Hoppa till huvudinnehåll

Historia: 50 år sedan Allendes seger i presidentvalet i Chile

Den 4 september 1970 vann socialisten Salvador Allende presidentvalet i Chile. Många hoppades på stora och beständiga sociala reformer, men efter halva mandatperioden grep arméchefen Augusto Pinochet makten i en USA-stödd kupp.

Salvador Allende (1908-1973)

För femtio år sedan, den 4 september 1970, stod det klart att socialisten Salvador Allende hade vunnit presidentvalet i Chile. Många hoppades på att segern skulle leda till stora och beständiga sociala reformer i landet, men bara tre år senare, efter halva mandatperioden, grep arméchefen Augusto Pinochet makten i en USA-stödd kupp.

På morgonen den 11 september 1973, strax före sin död, höll Allende ett sista tal till folket från presidentpalatset i Santiago de Chile:

”Arbetare i mitt fädernesland, jag tror på Chile och dess framtid. Andra chilenare kommer att ta över efter oss och övervinna detta mörka och dystra ögonblick då förräderiet fullbordas. Fortsätt i vetskapen om att förr eller senare – mycket snart – kommer de stora avenyerna åter att öppnas och fria människor gå fram för att bygga ett nytt och bättre samhälle. Leve Chile! Leve folket! Leve arbetarna!”