Hoppa till huvudinnehåll

Avdelningar i Kommunal ställer krav på ledningen: ”Lämna strejkrättsuppgörelsen!”

Kommunal Västerbotten uppmanar till generalstrejk om någon regering försöker inskränka strejkrätten. Flera andra avdelningar kräver att förbundet lämnar strejkrättsuppgörelsen, och Seko Stockholm kräver detsamma av sitt förbund.

Flera avdelningar av Kommunal kräver att förbundet ska lämna strejkrättsuppgörelsen. Västerbottenavdelningen uppmanar dessutom till generalstrejk om någon regering försöker inskränka strejkrätten.
Grafik: Proletären

12 av 14 LO-förbund sade nej till inskränkningar i strejkrätten fram till att LO och Svenskt Näringsliv slöt sin överenskommelse. Nu är samtliga förbund för inskränkningar. Men längre ner i de fackliga organisationerna har motståndet varit mer livaktigt.

På Strike Back i Stockholm den 25 augusti talade fackliga arbetare från en mängd branscher som LO-förbunden organiserar. Många läste upp uttalanden som antagits av fackklubbar och grupper av arbetskamrater.

Nu sällar sig hela avdelningar av de större LO-förbunden till protesterna.

På ett representantskapsmöte i början av november antog Kommunals avdelning Västerbotten, med över 19.000 medlemmar, en motion till Kommunals kongress den 24-25 maj. Motionen kräver att Kommunal drar sig ur uppgörelsen, och att förbundet ska agera för en generalstrejk om någon regering försöker inskränka strejkrätten.

Senare under november månad har även Kommunal Skåne, Kommunal Stockholms län och Kommunal Väst antagit motioner om att förbundet ska motarbeta inskränkningar i strejkrätten. De tre avdelningarna har sammanlagt 194.000 medlemmar.

På sitt höstmöte den 15 november beslutade Sekos region Stockholm (som även innefattar Gotland) att driva kravet på att förbundet bör lämna överenskommelsen om inskränkt strejkrätt. Seko Stockholm organiserar drygt 20.000 medlemmar.