Hoppa till huvudinnehåll

Vittnesmål från Rio de Janeiro Baklängesrevolution i Brasilien

”Det finns inget behov av konkreta bevis, för det finns tillräckligt många indicier för att bekräfta strafflagen.” Så sade domare Gebran Neto som utan bevis dömde Brasiliens förre president Lula da Silva till tolv år i fängelse den 24 januari 2018 i Porto Alegre, Brasilien. Gui Mallon skriver från Brasilien om den dramatiska utvecklingen i hans hemland.

Lula da Silva talar inför anhängare i Porto Alegre. Han vägrar ge upp trots att han dömts till ett elvaårigt fängelsestraff.

Jag vill rapportera till världen att Brasilien inte längre är en rättsstat.

När jag började skriva den här artikeln råddes jag av en svensk vän att vara försiktig med ordet ”nazism”, eftersom vi i Sverige fortfarande mest associerar det ordet med tysk, historisk nazism. Så jag valde ordet ”baklänges” istället. Ett annat kontroversiellt ord är ”revolution”, men hur ska man förklara vad som händer i Brasilien utan paralleller i historien?

Sedan 2015, på bara tre år, har jag bevittnat en eruption av groteska scener med explicit obscen konservatism. Tusentals människor på gatorna och i sociala nätverk kampanjar för militärdiktaturens återvändande, att homosexuella måste botas, att göra slut på fackföreningar och lagar för arbetsrätt och frysa offentliga investeringar i 20 år, censur av samtidskonst, ta bort ämnet historia i skolorna, för utförsäljning av statligt ägda företag och så vidare.

En brasiliansk general, Antonio Mourão, uttalade sig för total privatisering och försäljning av Amazonas till USA. Han sa att brasilianarna måste övervinna det indianska arvet, kopplat till ”indolens”, och det afrikanska arvet, kopplat till ”magi”. Allt detta hör jag i ett chockläge, i ett land som – genom 50 år av slitsam kamp – lyckats utvecklas från en brutal militärdiktatur till en blomstrande avantgarde-demokrati.

Bakgrund

Politisk process för att stoppa Lula

Lula da Silva var Brasiliens president från januari 2003 till januari 2011. Hans regering under ledning av det socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) förde en försiktig vänsterpolitik, som syftade till att både bekämpa fattigdomen och hålla de inhemska kapitalisterna nöjda. 

Men den ekonomiska och politiska eliten i Brasilien var inte alls nöjda med Lulas vänstervridning och demokratisering av landet. När hans efterträdare Dilma Rousseff tog över trappades attackerna upp. Vilket slutade i att hon efter anklagelser om korruption kuppades bort från presidentposten hösten 2016 och ersattes av den förmodligen mest korrupta regering Brasilien någonsin haft.

Det aktuella åtalet och domen mot Lula da Silva handlar om att hindra den populäre mittenvänsterpolitikern från att kandidera på nytt i presidentvalet i oktober 2018. 

Rättsprocessen Lula liknar en parodi på rättvisa. Konkret har Lula åtalats för att ha fått personligen fördelar från fastighetsbolag (OAS) i utbyte mot företaget gynnats vid offentliga anbudsförfaranden under perioden han var president.

Bolagen påstås ha renoverat en lägenhet som ska ha tillhört Lula. Men det finns inget dokument som bekräftar att lägenheten ägts av Lula. Fastigheten tillhör fortfarande företaget OAS. Lula hustru, Marisa, funderade på att köpa lägenheten 2005, men ändrade sig.

Varken Lula eller någon av Lulas släktingar har någonsin använt lägenheten, vilket väcker frågan om hur den före detta presidenten kan ha gynnats av att lägenheten renoverats. 

Renoveringen i lägenheten gjordes 2011, alltså det år då Lula avgick som president redan i januari, vilket berövar anklagelsen om korruption all logik.

Åklagaren har i sitt åtal på mer än 200 sidor inte producerat ett enda konkret bevis. Ändå blev det fällande dom.

När jag var tio år gammal 1964 bevittnade jag en annan kupp i Brasilien. Men oavsett vad som hände gick jag ut för att spela fotboll på gatan med andra pojkar. Allt var ju som vanligt. Vid den tiden, precis som idag, insåg inte befolkningen omedelbart att ett drastiskt undergrävande av demokratiska värderingar och rättsstatsprincipen skulle ske.

Den brasilianska diktaturen blev känd som ”natten som varade i 21 år”, en av de mest traumatiska erfarenheterna i landets historia. Under militärdiktaturen torterades små barn framför sina föräldrar.

Brasilien idag liknar Frankrike under Vichy-regimen eller Norge under Quisling. Ja, den nuvarande presidenten Michel Temer är en inkräktare. Temer är vår general Pétain och domaren Sergio Moro är vår Quisling. ”Nazisterna” har ockuperat Brasilien; vårt Dunkirk var riksrätten mot president Dilma Rousseff. De nazistiska truppernas marsch genom Triumfbågen motsvaras av den sista jakten och den politiska elimineringen av förre presidenten Lula.

Vilka är de, nutidens fanatiska ”nazister”? De är teologerna bakom den nya politisk-ekonomiska religionen: den globaliserade neoliberalismen.

Lula da Silva
Lula representerar idag den sista bastionen av nationellt motstånd i ett land invaderat och dominerat av globaliserat spekulativt kapital. Även norska Statoil deltog i privatiseringen av sin brasilianska statliga motsvarighet, Petrobras.

Vad händer nu med Lula och Brasilien? Finns det ett liv efter Lula?

Vi måste förstå att vi redan lever i extremt cyniska och pragmatiska krigstider. Även om Lula skulle frikännas och väljas till Brasiliens näste president skulle han inte kunna styra.

År 2018 har redan gått vilse. Kampen kommer att bli längre och mer omfattande. Och det handlar inte bara om förlusten av demokrati i ett dunkelt latinamerikanskt land som heter Brasilien.