Hoppa till huvudinnehåll

Blodiga terrorattacker i Sri Lanka spär på motsättningar

Sex självmordsbombare attackerade under påskdagen tre kyrkor och tre hotell runt om i Sri Lanka. En reaktionär islamistisk terrorgrupp, med kopplingar till Islamiska staten, pekas ut som ansvariga för dådet.

En av attackerna riktade sig mot S:t Sebasyianskyrkan i Negombo.

Sri Lanka skakades under påskdagen av flera blodiga terrorattacker runt om i landet. Fruktansvärda scener utspelade sig i de tre städerna där attackerna ägde rum, Colombo och Negombo på Sri Lankas västkust, och Batticaloa på öns ostkust efter att sex självmordsbombare slagit till mot tre kyrkor och tre hotell. Hittills beräknas 321 människor ha dödats, däribland både kristna srilankeser och utländska turister, men dödssiffran väntas stiga.

Polis har också desarmerat bombanordningar på Colombos internationella flygplats. Ytterligare odetonerade bomber hittades i en skåpbil nära en av kyrkorna som utsattes för en attack, och vid en busstation.

Enligt uppgifter under tisdagen efter påsk har Islamiska staten tagit på sig dådet. Talespersoner för regeringen i Sri Lanka menar att självmordsbombarna identifierats som personer med kopplingar till den lilla lokala islamistiska terrorgruppen National Thoweeth Jama’ath (NTJ), och motivet ska bland annat ha varit hämnd för terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland, där 50 muslimer mördades av en högerextremist.

Det har också framkommit uppgifter om att regeringen varnades om att en attack planerades för flera månader sedan av bland annat USA:s underrättelsetjänst. Regeringen anklagas nu av oppositionen för att inte ha tagit informationen och varningarna på allvar.

Ett av de största oppositionspartierna, det kommunistiska partiet Folkets befrielsefront, JVP, fördömer i ett uttalande dådet som ”fegt och barbariskt”, men också regeringen för att ha ”åsidosatt folkets säkerhet” och för att låta politiskt spel gå före säkerheten. Partiet uppmanar också srilankeser att inte låta sig utnyttjas i etniska eller religiösa motsättningar.

Sri Lanka är ett mångetniskt och mångreligiöst land där majoriteten, runt 70 procent, är buddhister medan runt 10 procent är muslimer och 13 procent hinduer. Den kristna befolkningen utgörs av drygt 7 procent.

Under 1990-talets blodiga inbördeskrig mellan regeringen och tamilska separatister begick båda sidor krigsbrott. Den tamilska separatistorganisationen LTTE, de tamilska tigrarna, genomförde flera terrordåd, inklusive självmordsattacker, mot civila mål och anklagas också för att ha utfört attacker mot muslimer, bland annat mot en moské i Kattankudy 1990.

På senare år har motsättningarna också ökat mellan landets buddhistiska majoritetsbefolkningen och kristna och muslimska minoriteter. Buddhistiska extremistgrupper har attackerat såväl muslimska moskéer som kristna kyrkor.

Att en islamistisk terrorgrupp riktar in sig på den kristna minoriteten samt turister stärker tesen att ett internationellt nätverk, som till exempel al Qaida eller Islamiska staten, varit inblandade. Reaktionära grupper som al Qaidas och IS har som strategi att spä på religiösa och etniska motsättningar och provocera fram antimuslimska stämningar i västvärlden, vilket gör det möjligt för terrorgrupperna att ytterligare rekrytera.

I landet finns starka politiska och ekonomiska motsättningar, och det pågår en dragkamp mellan Indien (allierad med USA) och Kina om att knyta Sri Lanka, med sina viktiga hamnar, till sig. I höstas utbröt en konstitutionell kris efter att den sittande presidenten Maithripala Sirisena sparkade premiärministern Ranil Wickremesinghe och utsåg den tidigare presidenten Mahinda Rajapaksa, till premiärminister. Utnämningen av Rajapaksa fördömdes av Indien men välkomnades av Kina, vilket ger en fingervisning om vem som har stöd av vem. Sirisena backade dock efter att såväl regeringen som oppositionen protesterat.

Oavsett vilka som ligger bakom terrorattackerna kommer de att spä på redan befintliga motsättningar i Sri Lanka. Motsättningar som kan komma att utnyttjas av imperialistiska stormakter.