Hoppa till huvudinnehåll
Av
Plåtslagare

Ledarkrönika: Chickenrace mellan Sjöstedt och Löfven

V:s kritik mot slakten av AF är mer än befogad. Men det var ju de som släppte igenom både regeringen och Januariavtalet. Nu får vi se vem som viker sig först – Löfven eller Sjöstedt.


Stefan Löfven höll som bäst på att skademinimera efter intervjun i Agenda för någon vecka sedan. Statsministern påstod där att ”Vi såg det inte komma”, apropå det kriminella gängvåldet i landet. Förtroendet dalade ännu ett snäpp och kommunikatörerna hade fullt sjå med att hitta de rätta formuleringarna så Löfven kunde slingra sig ur fadäsen.

Då ploppar V-ledaren Jonas Sjöstedt upp och stökar till det ännu mer. Han ställde ett ultimatum som han påstår att han inte kommer att backa från: Om inte regeringen ändrar planerna på att privatisera Arbetsförmedlingen kommer han inom två veckor att kontakta Moderaterna. Tillsammans kan de då resa misstroendeförklaring för att avsätta arbetsmarknadsministern Eva Nordmark.

För detta krävs att minst 35  riksdagsledamöter stöder förslaget. Med vänsterns 28 och moderaternas 70 mandat uppfylls det med råge. För att gå vidare och avsätta ett statsråd med ett misstroendevotum krävs en majoritet, minst 175 ledamöter. Det uppfylls också med råge om SD och KD hakar på. Och varför skulle de inte göra det?

Det är fullt förståeligt att Sjöstedt vill visa att V inte är en dörrmatta åt S- och MP- regeringen. Inte minst för sina egna tvivlande partikamrater. Men frågan är om han var färdig med konsekvensanalysen. För detta kan sluta med en regeringskris.

Vänsterpartiets kritik är förvisso mer än befogad. Slakten av Arbetsförmedlingen är makalös. Långtidsarbetslösa, funktionshindrade och massor av andra människor lämnas vind för våg på många ställen i landet, och privata coaching-bolag ges fritt spelrum att sko sig där de har lust.

Men det borde ju inte kommit som en överraskning. Som Eva Nordmark själv konstaterar är detta något som V redan släppt fram. ”De har ju sett punkten i Januariavtalet”, säger hon till TT. Hon tycker att Sjöstedt och V ägnar sig åt politiskt tjafs och antyder att V kan glömma att regeringen backar.

Januariavtalet bygger på att Vänsterpartiet inte har något inflytande – men ändå är regeringsunderlag. Det är naturligtvis ohållbart i längden. Men om Stefan Löfven viker sig för Vänsterpartiets utpressning hotas hela den bräckliga kompromissen med Centern och Liberalerna. Det kan komma nya krav som stöds av högerpartierna. Regeringen skulle tvingas ta hänsyn till ett Vänsterparti som desperat vill visa att de finns och en högeropposition som vill smula sönder regeringen.

Socialdemokraterna ser allvarligt på Sjöstedts hot. LO-chefen K-P Thorwaldsson skrek rakt ut att Vänsterns agerande var ”det mest ovärdiga som hänt i Sveriges riksdag på flera decennier” och hotade med att Sjöstedt skulle få fackföreningsrörelsen emot sig. Aftonbladets ledarsida skriver att Löfven bör utlysa nyval om misstroendeförklaringen blir av (AB 21/11).

Löfven kommer troligen sätta hårt mot hårt och inte offra sin minister. Om statsministern hotar med att regeringen avgår eller utlyser nyval ställs Sjöstedt inför att antingen löpa linan ut eller krypa in i buren igen.

Vem viker sig först? Jonas Sjöstedt eller Stefan Löfven går mot ett förnedrande nederlag inom loppet av några veckor.