Hoppa till huvudinnehåll

Byråkratisk kupp i Hyresgästföreningen? ”Ett karaktärsmord”

Samtliga ledamöter i Hyresgästföreningens region Västra Sverige blir av med sina befogenheter. Detta meddelade förbundsstyrelsen i ett pressmeddelande den 4 februari. Proletären har pratat med regionens ordförande Kristofer Lundberg.

Marie Linder och Kristofer Lundberg
Montage: Proletären

Idag meddelade Hyresgästföreningens förbundsstyrelse att samtliga ledamöter i region Västra Sveriges styrelse blir av med sina befogenheter på obestämd tid.

Enligt förbundsordförande Marie Linder är det revisorer som flaggat för att regionen använt sexsiffriga belopp av föreningens pengar på ett sätt som bryter mot stadgarna.

– Vi agerar för att säkerställa en säker hantering av regionens resurser. De ska vara till medlemmarna i hela regionen och inga andra. Förbundsstyrelsen tar över ledningen för regionstyrelsen i västra Sverige med omedelbar verkan och vi rekommenderar också nuvarande ordförande för region västra Sverige att ta en time-out under tiden som utredningarna pågår, säger Marie Linder i ett pressmeddelande.

När Proletären når region Västra Sveriges ordförande, Kristofer Lundberg, har han ännu inte fått reda på vad regionstyrelsen anklagas för.

–  Vi blev meddelade om det här när Hem & Hyra ringde upp oss. Men det är ingen hemlighet att riksförbundet varit motståndare till vår region. Vi blev en mer stridbar organisation för två år sedan och ända sedan dess har vi mötts av motstånd.

Kristofer Lundberg pekar ut tre saker som han tror ligger bakom agerandet: protesterna mot regeringens januariavtal som regionen planerar den 18 april, vilken väg Hyresgästföreningen ska ta rent politiskt, samt det kommande ordförandevalet för region Västra Sverige.

–  Den demokratiska kuppen, där några försökte få fram en socialdemokratisk kandidat som ordförande, misslyckades. Nu har de bara den byråkratiska vägen kvar för att avsätta mig. Det här är ett karaktärsmord.

Så det finns ingen grund i påståendet att regionen använt pengar på ett sätt som bryter mot stadgarna?

– Jag måste först ta reda på vad vi anklagas för innan jag kan svara på den frågan. Men jag kan säga att jag alltid har tillhört dem som vill se en större öppenhet kring hur ekonomin fungerar och vart pengarna går. Just nu styrs det mest av tjänstemän.

Kristofer Lundberg valdes som ordförande för region Västra Sverige med stor majoritet för två år sedan. Hans försök att bredda organisationens arbetssätt har bland annat lett till att fler unga engagerat sig i föreningen. Samtidigt har han riktat kritik mot regeringens januariavtal som öppnar upp bostadsmarknaden för marknadshyror.

Socialdemokrater inom Hyresgästföreningen har i sin tur kritiserat Kristofer Lundbergs politiska engagemang i Rättvisepartiet Socialisterna och för att han anordnat mötesträffar med Kommunistiska Partiet och Vänsterpartiet.

Samma dag som beskedet kom skrev Kristofer Lundberg en debattartikel i GT där han kritiserar den socialdemokratiska regeringen.

”Vi har påbörjat en tydlig och nödvändig resa, har brutit med passiviteten, fört ned demokratin i organisationen och gett makten till de förtroendevalda. Hyresgästerna vill inte återgå till en situation där vi styrs av en tjänstemannaorganisation som inte delar våra levnadsvillkor eller från bakom kulisserna av det socialdemokratiska partiet”, skriver Kristofer Lundberg i debattartikeln.