Hoppa till huvudinnehåll

Facit efter Israels terror – 113 döda och 12000 skadade

Efter två månader av protester mot Israels blockad av Gaza och för palestinska flyktingars rätt att återvända har minst 113 människor dödats och 12.000 skadats. Marxistiska PFLP beskriver protesterna som en revolt inte bara mot Israel, utan också mot reaktionära arabstater och palestinska kompradorer.

Protesterna i Gaza, nära den israeliska gränsen, har pågått i snart två månader. Israel har svarat med terror.
PFLP

Sedan protesterna i palestinska Gaza mot Israels blockad och för rätten att återvända inleddes i slutet av mars har israeliska soldater dödat 113 och skadat 12.000, enligt en sammanställning av al-Jazeera den 19 maj.

Många av de skadade har skjutits i underkroppen av israeliska prickskyttar. Bland de skjutna finns journalister och sjukvårdare, varav flera inte befunnit sig i närheten av gränsen. Organisationen Läkare utan gränser beskriver skadorna som ”ovanligt svåra” och ”extremt komplexa att behandla”.

– Mer än hälften av de 500 patienter som vi har tagit emot på våra kliniker har skador där kulan har förstört vävnad efter att ha pulveriserat benet, säger Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för Läkare utan gränsers projekt i Palestina, på organisationens hemsida.

Många kommer enligt Läkare utan gränser att bli invalidiserade för resten av livet och i de fall patienter inte kan få tillräcklig vård i Gaza, och inte tillstånd att resa ut, blir amputation enda lösningen.

I media har de israeliska soldaternas prickskytte på palestinska demonstranter beskrivits som ”sammandrabbningar” men skadeläget på den israeliska sidan talar för sig självt. Enligt en talesperson för Israels försvarsstyrkor, IDF, som citeras i The Guardian har en (1) soldat fått ”lättare splitterskador”, men uttalandet nämnde inget om hur skadan uppkommit. Samme talesperson skryter också om att inte en enda palestinier tagit sig över gränsen – alla har därmed skjutits inne i Gaza.

Enligt Israel är det palestiniernas – och den palestinska motståndsorganisationen Hamas – eget fel att de blir skjutna eftersom de försöker närma sig gränsen. Demonstrationerna vid gränsen, som var en del av protesterna inför förra veckans minnesdag för al-Nakba (katastrofen) då hundratusentals palestinier fördrevs från sina hem, har hela tiden haft som mål att uppmärksamma och bryta Israels blockad.

Khaled Barakat från marxistiska och sekulära PFLP beskriver på organisationens webbplats protesterna som ”en revolt för att bryta belägringen som pågått i elva månader” och hyllar demonstranternas mod och kreativitet. Enligt Khaled Barakat är revolten riktad inte bara mot Israel och reaktionära arabstater som Saudiarabien som indirekt stöder Israel, utan också mot ”de palestinska kapitalistiska kompradorerna i Ramallah”, de ”en procent av palestinierna som försöker tala för 99 procent medan de köpslår med deras rättigheter för sin egen vinnings skull”.