Hoppa till huvudinnehåll

Finanselitens vidriga ansikte

Miljardären och finanskapitalisten Jeffrey Epstein har hittats död i sin häktescell, där han satt misstänkt för ohyggliga sexbrott som pågått i decennier. Övergreppen avslöjar en finanskapitalism i total förruttnelse.

Finanskapitalisten Jeffrey Epstein.
Montage: Proletären

Avslöjandena om finanskapitalisten Jeffrey Epsteins sexbrott har skakat om den amerikanska finansvärlden och den politiska eliten i USA. Höjdarna kring Epstein flyr nu allt ansvar som råttor från ett sjunkande skepp.

Ingen har egentligen varit nära vän till Epstein. Bara så där lite ytligt umgåtts. Åkt lite privatjet och hängt på privatägda öar, så som man gör grannar emellan.

Vi behöver inte ta till konspirationsteorier. Det räcker att konstatera att en och annan i USA:s maktelit nog är lättad över Jeffrey Epsteins självmord.

Sanningen är att hela makteliten, från högerpopulistiska republikaner och politiskt korrekta demokrater till Hollywoodskådespelare och såklart andra finanskapitalister, umgicks med Jeffrey Epstein.

”Jag har kännt Jeff i femton år. Utmärkt kille. Han är väldigt kul att vara med. Det sägs till och med att han gillar vackra kvinnor lika mycket som jag gör, och många av dem är yngre. Det är ingen tvekan – Jeffrey uppskattar sitt sociala liv.”

Vem sa det? Donald Trump såklart, citerad av New York magazine 2002.

Bill Clinton, USA:s president 1993-2001, gjorde flera flygresor i Epsteins privatjet åren 2002-2003. Enligt Clinton var resorna till Afrika inriktade på ”demokratisering, hjälpa fattiga, medborgarservice och att bekämpa HIV/aids”. Med på resorna var för övrigt den sexbrottsanklagade skådespelaren och miljardären Kevin Spacey.

Hur länge Epstein kommit undan med sina övergrepp verkar ingen veta. 2005 anklagades han för att ha betalat en 14-årig flicka för sexuella tjänster. Utredningen som följde visade att Epstein betalat ett stort antal minderåriga flickor för sexuella tjänster, och enligt uppgifter dessutom ha ”lånat ut” flickor till kapitalister, filmat övergreppen för att sedan kunna använda filmerna i utpressningssyfte.

Trots de minst sagt uppseendeväckande uppgifterna slutade utredningen med en överenskommelse i rätten, tack vare statsåklagaren Alexander Acosta (som förresten var Trumps arbetsmarknadsminister till juli i år). Epstein gick med på 13 månader på öppen anstalt – med frihet att fortsätta gå till sitt ”arbete” – i utbyte mot immunitet mot åtal vilket i praktiken stängde ner utredningen.

Efter 2005 har Epstein anklagats för ett stort antal övergrepp. En kvinna vittnade under ed att hon tagits som sexslav av Epstein och sålts till höjdare inom finanseliten, med hjälp av Epsteins dåvarande flickvän Ghislaine Maxwell (dotter till den brittiska finanskapitalisten Robert Maxwell).

Den 6 juli i år greps så Epstein anklagad för trafficking med minderåriga. Vid husrannsakan i hans Manhattanvåning hittades stora mängder bevis för hans övergrepp, inklusive tusentals bilder på nakna kvinnor, varav många minderåriga.

Psykopater, pedofiler och sexförbrytare finns i alla samhällsklasser. Ändå är fallet med Jeffrey Epstein annorlunda.

Jeffrey Epsteins böjelser och fantasier verkar inte ha varit någon mörk hemlighet som han hållit dold för vänner och kollegor. Tvärtom.

Enligt New York Times planerade Epstein att starta en ”avelsfarm” på sin lyxranch i New Mexiko. Planen var att ta dit en stor mängd kvinnor, göra 20 av dem gravida åt gången, och därmed sprida sina gener för att skapa ”övermänniskor”.

De groteska planerna diskuterade Epstein öppet med vetenskapsmän och kollegor inom finanseliten.

Om så bara en bråkdel av anklagelserna om att Epstein sålt minderåriga kvinnor till ett stort antal höjdare inom USA:s maktelit är sanna, så är Epstein inget enskilt rötägg – utan en del av en elitistisk sadism som frodas i samhällstoppen. En dekadens som bara en finanskapitalism i total förruttnelse kan ge upphov till.

Jeffrey Epsteins uppgång och slutliga förfall är också en historia om den moderna finanskapitalismen. Det blir nästan komiskt tydligt när tidningar som New York Times och Bloomberg News frågar sig var han egentligen fick sina rikedomar från.

Förklaringen är Epstein tillhörde den generation av finanskapitalister som blivit rika på spekulation, lurendrejeri och rofferi – som lever som parasiter på samhällskroppen. En nyliberal finansvärld som saknar alla former av av moral, empati och sunda värderingar. En överklass så snuskigt rik att inte ens den sjukaste dekadens tycks vara dem främmande.

Jeffrey Epstein var både en produkt av, och representant för, denna döende kapitalism.