Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Folkmord inför öppen ridå

Israel förbereder en massaker på staden Rafah, där uppemot en och en halv miljon av Gazas fördrivna befolkning befinner sig.

Barnfamiljer försöker komma åt något av den lilla mat som delas ut till flyktingarna i Rafah.
Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/TT

Natten till måndagen attackerade Israel Rafah, den stad i södra Gaza dit omkring en och en halv miljon av Gazas drygt två miljoner invånare tagit sig för att undkomma Israels urskillningslösa krigföring.

Minst 67 människor, men troligen fler än hundra, dödades i attacken, som Israel rättfärdigar med att två ur gisslan som Hamas tog den 7 oktober förra året fritogs. 

Två liv mot omkring hundra. Det är ungefär så Israel och dess uppbackare, inklusive den svenska regeringen, värderar israeliska liv jämfört med palestinska. Samtidigt har Hamas väpnade gren Qassambrigaderna meddelat att Israel dödat tre andra ur gisslan förra veckan i sina bombningar.

Flyganfallet mot Rafah genomfördes utan förvarning, mot staden vars invånarantal ökat med drygt fem gånger sedan Israel uppmanat invånarna i norra Gaza att fly söderut – där de skulle vara säkra. Samtidigt slår chefen för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, Beth Bechdol, larm om att matosäkerhet, hunger och svält i Gaza nått nivåer som saknar motstycke.

Ändå hörs inga protester från den svenska regeringen. Istället stoppade regeringen med biståndsminister Johan Forssell och utrikesminister Tobias Billström i spetsen Sveriges stöd till FN:s flyktingorgan Unrwa, när Israel kom med lösa anklagelser om att ett fåtal Unrwaarbetare skulle varit delaktiga i motståndsattacken den 7 oktober.

Sidas generaldirektör Jakob Granit har senare erkänt att man gått helt på Israels beskyllningar för att frysa biståndet, och inte fått eller efterfrågat några bevis för anklagelserna.

Några siffror från de senaste dagarna: Fler än 28.200 palestinier har nu dödats av Israel på lite drygt fyra månader, enligt hälsoministeriet i Gaza. Omkring 45 procent av dem barn. 112 palestinier dödades under dygnet som ledde upp till Israels överraskningsanfall på Rafah.

Minst 507 palestinier har dödats på den ockuperade Västbanken sedan den 7 oktober, och närmare 7.000 har arresterats – att jämföra med de omkring 240 israeler som Qassambrigaderna tog med sig tillbaka till Gaza som fångar, och som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fullständigt ignorerat i sitt totala fokus på fortsatt krig. Med det omöjliga målet att utrota hela den politiska motståndsrörelsen Hamas.

De senaste veckorna har det talats om ett avtal för en två månaders vapenvila och en ny fångutväxling. Men Israels förberedelser för en markoffensiv mot Rafah – vilket skulle innebära en ännu värre massaker på civila än allt vi redan sett de senaste fyra månaderna – är nära att stjälpa avtalet. 

– En attack på Rafah kommer att torpedera avtalet, sade en Hamasledare på söndagen till AFP.

Men det är inte bara Hamas som varnar mot ett anfall på Rafah. Även Israels viktigaste allierade USA och Storbritannien har uttryckt oro. 

– Vi tycker det är omöjligt att se hur man kan utkämpa ett krig bland alla dessa människor. Det finns ingenstans för dem att ta vägen, sade Storbritanniens utrikesminister David Cameron på måndagen. 

USA:s president Joe Biden har i ett telefonsamtal med Netanyahu på söndagen sagt att Israel inte bör gå vidare med invasionen, om det inte finns en ”trovärdig och genomförbar plan för att försäkra säkerheten och stöd för de fler än en miljon människor som tagit skydd där”, enligt Vita huset. 

En minst sagt världsfrånvänd förhoppning, som uttrycktes i ett samtal där Biden och USA också försäkrade sitt stöd till Israels och USA:s ”gemensamma mål att se Hamas besegrat”. 

Sent omsider har Biden försökt att något nyansera sin hållning gentemot Israel, efter att ha tappat väljarstöd bland den alltmer propalestinska vänstern i USA. Och det är inte bara i USA han tappat aktning.

Det sägs att Biden – eller Genocide Joe (Folkmords-Joe), som Palestinavännerna i USA kallar honom – har vunnit tio miljoner israeler, men förlorat en halv miljard araber på sitt villkorslösa stöd till Israel.

Den potentiellt absolut tyngsta konsekvensen aviserades i Wall Street Journal förra veckan, där anonyma egyptiska regeringstjänstemän sade att fredsavtalet mellan Israel och Egypten från 1978 kan rivas upp om Israel går in i Rafah. Men i måndags sade Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry att avtalet kommer att hålla.

Säkert är att Israel är alltmer isolerat i regionen, även om USA – och dess lydstat Sverige – fortsätter att ge sitt stöd till folkmordet.