Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson: ”Det är inte fult att vinna”

I höst har vi fått följa IFK Göteborgslegendaren Torbjörn Nilsson i tv-serien ”Målet är målet”, som vill visa att det inte är fult att vinna. ”Jag tycker att det är jätteviktigt att man tävlar, sen gäller det att ta bort alla dom här cancersvulsterna som finns kring det”, säger Torbjörn Nilsson till Proletären.

Tidigare fotbollsproffset Torbjörn Nilsson, 66. Under sin storhetstid i IFK Göteborg gick han under smeknamnet ”Gud”.
Foto: Björn Larsson/TT

2017 beslutade Svenska fotbollsförbundet att sluta utropa segrare i distrikts- och föreningsarrangerade serier och cuper för barn yngre än 13 år.

Sedan dess har en debatt blossat upp. Profiler inom idrotten som sportjournalisten Patrick Ekwall, simmerskan Sarah Sjöström och fotbollsmålvakten John Alvbåge med flera menar att det leder till att glädjen tas från ungdomarna när de inte får vinna, vilket enligt dem är själva kärnan i idrottandet. 

I höst har vi i SVT fått följa Göteborgslegendaren Torbjörn Nilsson och kompisen Martin Johansson i serien ”Målet är målet”. Genom serien vill de visa att det inte är fult att vinna. De tar över ett 15-årslag på flicksidan och ett 13-årslag på pojksidan hos fotbollsklubben Ytterby IS i Göteborg. Målet är att visa att det går skapa vinnare utan förlorare.

Proletären fick en pratstund med Torbjörn Nilsson om den nyligen avslutade tv-serien och synen på ungdomsträning.

– Det är precis som att det varit en debatt om att antingen toppar man – eller så är resultat inte så viktigt. Jag tycker att det är jätteviktigt att man tävlar, sen gäller det att ta bort alla dom här cancersvulsterna som finns kring det här, som har bidragit till att man tagit bort det, säger Torbjörn Nilsson till Proletären. 

Skärmdump: SVT Play
Torbjörn Nisson ger lagen tuffare matchgenomgångar än tidigare, där tydliga krav ställs.

Varför är det kontroversiellt att ställa krav och mål i ungdomsfotbollen?

– Jag tror det finns många ledare som har saboterat det genom att toppa. Man toppar inte lag före 13-årsåldern. Du tar inte bort dem som är sämre i slutet för att du ska kvittera eller vinna matchen, det går så fort över ändå det jäkla resultatet, du får bara en massa förlorare.

I serien ställer Torbjörn och kompisen Martin högre krav på pojk- och flicklaget än vad de tidigare haft. För båda lagen har det varit svårt att vinna matcher och göra många mål. Med Torbjörn och Martin som ledare är målen att lagen ska vinna fler matcher än man förlorar, man ska ha 50 procent fler målskyttar än året innan, ingen ska sluta och laget ska göra 50 procent fler mål än föregående säsong.

Flicklaget uppnådde de två sista målen, med fler mål och att ingen ska sluta. Laget lockade istället till sig fler spelare, och behöll spelare som haft tankar på att sluta men tyckte att det nu blivit roligare med fotbollen. Det gick även bra för pojklaget som nådde de tre första målen.

Vad var den stora skillnaden som gjorde att lagen började göra fler mål?

– Det var inte för att vi satt upp mål, utan på grund av hur vi tränat. Det går inte bara att komma och sätta krav utan att de får resurserna för det. Och resurserna, det är hur ofta de får bollkontakt och i vilket tempo bollkontakten sker. Du måste ställa krav på utförande och tempo. 

Det var en tränare i serien som sa att du kom in med elittänk till klubben men inte hade erfarenheten från en vanlig förening. Men förväxlas elittänket med att ställa krav, för det handlar väl mer om att ungdomarna ska bli bättre på fotboll?

– Precis, det är många som inte fått det klart för sig, att det inte handlar om elittänk, men en del förstod det under seriens gång. Därför tror jag att vi tystade många i båda leden. 

Skärmdump: SVT Play
Torbjörn Nilsson coachar.

Torbjörn Nilsson är en av få spelare i världen som vunnit skytteligan både i Europacupen (dåtidens Champions League) och i Uefacupen – alla tre gångerna med IFK Göteborg. Han är för många en av Sveriges bästa spelare genom tiderna. 

– Det är konstigt, det är precis som att utomlands föds det bättre fotbollspelare än i Sverige och det är vi nöjda med. Vi är ett litet land, jovisst, men vi är ju bäst i hockey. Det handlar inte om hur vi är, utan hur vi tränar våra ungdomar.

– Men man måste också ta ansvar för sin egen utveckling. Det handlar om att ha roligt samtidigt, hade vi fått arbeta med ungdomarna under en längre period tror jag vi hade kunnat utveckla dem mer som människor också. 

Vad ville ni visa ungdomsledarna i Sverige med serien?

– Det vi ville införa i träningen var en viss metodik. Du ska få ungdomsledare att kunna ha struktur på träningen som gör att du får effektivitet och inte en massa köer under övningarna.

– Man ska utnyttja den halva planen som vi hade till 25 ungdomar. Det handlar om hur ungarna ska få så mycket bollkontakt i så högt tempo som möjligt under en träning. 

Vilken fotboll gillar du själv att följa?

– Jag älskade Barcelona när de var som bäst, för då var de effektiva. När Messi inte är på humör så blir de lite för långtråkiga nuförtiden, tycker jag. Fotbollen handlar om att förhindra eller att göra mål och då kan man inte bara rusa på framåt. 

Nuförtiden föreläser Torbjörn Nilsson om teambuilding och arrangerar utbildningar i specialträning för anfallsspelare. Och just anfallsspelet är något som ligger den gamla skyttekungen varmt om hjärtat än idag.

– Jag har inte sett alla, men jag ser inga anfallare idag i allsvenskan som kan göra ett försvar osäkert. Jag vill visa hur man begär en boll i djupled genom att lura motståndarförsvaret.

Efter att ha varit tränare på elitnivå i 25 år saknar inte Torbjörn Nilsson elitfotbollen.

– Man åldras 20 år på två år som elittränare.

Slutligen, vad känner blåvitthjärtat efter den tuffa säsongen i år?

– Det är inte roligt när det blir som det blir. Det har alltid varit ett sånt sug kring Blåvitt, nu har pandemin förstört det, men också hur året har varit. Det känns som att folk slutat bry sig, det är det värsta.

Vad har du saknat i IFK Göteborg i år?

– Jag vet inte om det handlar om otur, men det har varit väldigt mycket fram och tillbaka med sparkade tränare de sista åren. Det har inte blivit någon harmoni. Det är väldigt många som vill bestämma, vilket kanske gör att det blir oharmoniskt när man hoppar från väg till väg.