Hoppa till huvudinnehåll

Brukslagets revansch

Efter 23 år är Degerfors IF tillbaka i fotbollsallsvenskan. Laget har kallats Sveriges sista brukslag.

Degerforsspelarna firar segern i lördagens match i superettan mot Ljungskile SK på Bravida Arena. Därmed är klubben tillbaka i högsta serien som de degraderades ifrån 1997.
Adam Ihse/TT

Degerfors är tillbaka i fotbollsallsvenskan: det stod klart efter 3-0 mot redan avsågade Ljungskile.

Peter Pedersen har följt Degerfors IF under många år, både som ledande politiker och kommunalråd för (V), och som ideellt arbetande och hängiven fotbollssupporter.

– ”Svennis” (Sven-Göran Eriksson) har sagt något i stil med att ”det finns fotboll och så finns det fotboll och så Gud och så Degerfors IF”, skrattar Peter Pedersen. Och Degerfors är väl den ort i Sverige som mest förknippas med fotboll.

VIDEO: Klubben vädjade till fansen: ”Fira inte”. Men glädjen kunde inte hållas tillbaka. Supportrar samlades i tusental för att fira segern. FILM: Mikael Kruse. 

Privat
Peter Pedersen

Och med bruket: Degerfors järnverk sysselsatte för inte så längesedan 2.500 arbetare. Idag kanske 500. Men fotbollslaget bär fortfarande järnsymbolen på bröstet, en cirkel med en pil som pekar snett uppåt mot höger.

– Det finns ingen naturlig ekonomisk koppling mellan klubben och bruket, säger Peter Pedersen till Proletären. Däremot jobbar stora delar av publiken, eller har jobbat, på bruket. Nu kommer de mesta pengarna från ideella krafter. När det kom pengar från bruket, så var det från arbetarna i fackklubben.

– Dif:s omsättning ligger långt ifrån toppen av lagen i superettan. Och spelarna har inga fantasilöner, tränarna är till exempel inte heltidsanställda.

En lönebild som bekräftas av sportchefen Patrik Werner i en intervju i Sportbladet.

 

Degerfors som kommun är fortfarande beroende av järnverket och Dif kan därför sägas vara det sista riktiga brukslaget i en svensk fotbollshistoria med klubbar som IK Brage (Domnarvets järnverk i Borlänge), Åtvidabergs FF (Facitfabriken) och längre tillbaka Billingsfors (pappersbruk). Dif har en djup förankring i kommunen. En stor grupp ideella krafter lägger, som Peter Pedersen uttrycker det, ”en jävla massa tid” på fotbollsarenan Stora Valla.

– Det är elektriker, snickare, rörkrökare och andra som jobbar ideellt och håller arenan igång.

Publiksnittet på cirka 1.500 åskådare det coronafria 2019 betyder att nära 20 procent av kommunens invånare går på matcherna. Snittet hade naturligtvis varit högre i år när Dif kämpade i toppen, och kommer att öka markant när IFK Göteborg, Djurgården och Malmö FF kommer på besök nästa år.

Wikipedia/Janee
Degerfors är järnindustri. Järnsymbolen syns på både klubbmärket och kommunvapnet.

Pilen i Degerfors klubbmärke pekar höger. Men annars går kommunen åt vänster. V i Degerfors, enligt Peter Pedersen på vänstersidan av partiet, är största parti med 35,7 procent i senaste kommunvalet, att jämföra med 10,2 i riksdagsvalet.

I kommunvalet 2010 var Pedersen en av dem som ledde partiet till egen majoritet i fullmäktige med 48,6 procent av rösterna. Enligt envisa rykten för att partiet gick till val på löftet att rusta upp Stora Valla…

– Det är överdrivet. Vi ville inte lägga ner skolor, vi ville bevara Folkets Hus i centrum. Det går betydligt mer pengar till vård, skola och omsorg, säger Peter Pedersen. Däremot är Fotbollförbundets ständigt nya arenakrav ett hot mot fotbollen på mindre orter. Det är så jävla mycket hela tiden, att till slut går det ju inte att matcha det.

– För oss kostade det 25 miljoner kronor att göra om Stora Valla till en arena för superettan. Det finns väl stockholmare och göteborgare som tycker att det är skitpengar, men det motsvarar 2,5 miljarder i Stockholm. Så det vi gjort nu, det ska egentligen inte gå.

”Svennis” Eriksson, som tränade Degerfors 1977-78, var en av alla de som firade klubbens avancemang till allsvenskan. Andra var Ralf Edström, född i Degerfors och klubbens stjärna från 1968 och några år framåt. Supertränaren Tord Grip som spelade i Degerfors i elva år 1956-65, gladdes naturligtvis också. Förutom trion här ovan har Degerfors också haft legendarer som Gunnar Nordahl och brorsan Bertil samt Gunnars son Thomas, i sina rödvita led.