Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Från blixtkrig till kampanj för sanktioner mot Vitryssland

Svetlana Tichanovskajas utländska uppbackare ger inte upp försöken att fälla president Aleksandr Lukasjenko.

Jag, vi, 97 procent. Så vill den nyliberala oppositionen framställa sig.
Tut Bysol

De senaste månaderna har Vitryssland fått plats i media enbart vid enstaka tillfällen. Den nyliberala oppositionens stora mobilisering för att fälla regeringen i ett blixtkrig genom demonstrationer och strejker misslyckades. 

Men bristen på stöd för ett maktövertagande utanför lagen innebär inte att oppositionen lägger ner sin verksamhet. Dess agerande bestäms av krafter utanför landet och dessa är bestämda att ta över.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja utlyste den 25 oktober 2020 till ”Folkets ultimatum”, en sista chans för Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko att lämna ämbetet under hot om generalstrejk och företagsockupationer. Men ultimatumet blev en riktig flopp.

Efter det tvingades de som bestämmer över Tichanovskaja att byta taktik. Må vara att det är brist på stöd i Vitryssland, men bland potentater i EU är stödet stort.

Under november och december skickades Svetlana Tichanovskaja på ”arbetsresor”. Kors och tvärs över hela Europa fick hon träffa presidenter, statsministrar och statsråd. 

I Sverige träffade Svetlana Tichanovskaja statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Ann Linde, oppositionsledaren Ulf Kristersson och givetvis Carl Bildt. I Litauen där hon bor tog Tichanovskaja emot ambassadörer från USA, Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Sverige, Kanada, Israel och Irland.

Enligt Svetlana Tichanovskaja har hon nu etablerat politiska och diplomatiska kontakter med 25 länder. I brist på de utlovade strejkerna och företagsockupationerna går det bra att visa upp sig bland fint folk, med krav på sanktioner mot det egna landet i ett försök att få ekonomin att gå i stå och orsaka kaos och misär.

USA och EU har infört sanktioner mot Vitryssland och slutat att erkänna Alexandr Lukasjenko som landets president. Överallt har istället Svetlana Tichanovskaja tagits emot med pompa och ståt.

Inte illa för någon utan tidigare politisk erfarenhet som enligt en vallokalsundersökning i oppositionens starka centrum, huvudstaden Minsk, utförd av pro-västliga organisationen Golos (Röst) fick mindre än 25 procent av rösterna i presidentvalet. Mot Lukasjenkos 65 procent i samma valundersökning. Ute i landet var Svetlana Tichanovskajas siffror betydligt lägre.

Golos undersökning bekräftas av det låga stödet för oppositionens demonstrationer efter valet den 9 augusti 2020. Oppositionen själv uppgav stödet för demonstrationerna till 97 procent, men oppositionens påståenden hade inte med verkligheten att göra. 

Det visar en undersökning gjord av det ukrainska företaget EcooM Analytical Center på beställning av den vitryska nyhetsbyrån Belta. I undersökningen, som ägde rum mellan den 12 januari och den 8 februari 2021, intervjuades 9 896 personer i 108 orter över hela Vitryssland. 

Opinionsundersökningen visade att 72 procent av befolkningen inte stödde oppositionens demonstrationer, medan enbart 15 procent stödde dem. Undersökningen visade dessutom att 76 procent av befolkningen ansåg att oppositionens demonstrationer hade en negativ inverkan på befolkningens livskvalité. Ett klart avståndstagande från Svetlana Tichanovskajas nyliberaler. 

I västmedia har valkampanjen i Vitryssland kallats för odemokratisk med brist på internationell insyn. Sanningen är att EU och OSSE bjöds in till Vitryssland med möjlighet att sprida sina valobservatörer över landet. De kom aldrig. EU och OSSE skyllde på allt, från covidpandemin till kort om tid och mycket att göra, men att skicka valobservatörer till Vitryssland gjorde de inte.

På en punkt har EU, OSSE och USA en del att lära av Vitryssland. Kostnaderna för valkampanjerna måste redovisas offentligt och har ett tak som är fastställt i lagen.

I presidentvalskampanjen 2020 samlade den då tämligen okända Svetlana Tichanovskaja in det högsta beloppet av alla kandidater, cirka 873 000 svenska kronor.

Det ekonomiska stödet till Svetlana Tichanovskaja fortsatte och ökade efter valet. Flera internetkanaler kom snabbt igång, där den politiskt oerfarna Tichanovskaja framträder varje dag med nya budskap och uppmaningar.

Idag framträder den nyliberala ekonomiska politiken öppet i Svetlana Tichanovskajas budskap. ”Vi vill bygga vår framtid och Lukasjenko vill upprätthålla livsmedelssäkerhet”, skriver Tichanovskaja om framgångarna inom de statliga jordbruken där produktionen under 2020, trots covidpandemin, ökade med cirka fem procent. 

Produktionsökningen säkrade inte bara befolkningens matförsörjning utan ger inkomster till statskassan vid export av överskottet. Om detta har oppositionen inget att säga. De vill hellre fantisera om en framtid där privatiseringar av de statsägda företagen ska ge vitryssarna hög ekonomisk standard. 

Ales Alekhnovich, Svetlana Tichanovskajas ekonomiska talesperson, talar öppet om den nya tiden som ska komma där de statsägda företagen ska privatiseras, köpta av storkapitalet i EU och USA och de stora inkomster som kommer att finnas för de som arbetar i dessa företagen. 

Tro honom den som vill. Vi tänker på alla de privatiserade företag över hela Europa som har köpts, lagts ner och lämnat efter sig arbetslösa och misär. 

Till slut är det önskningarna hos de vitryska arbetarna som kommer att bestämma landets framtid. Vi hoppas att de tänker efter och inte låter sig dras med i den nyliberala oppositionens önskevärld.