Hoppa till huvudinnehåll

Gula västar samlar till nya protester: ”Katastrofal hantering av coronakrisen”

Den franska proteströrelsen Gula västarna har uppmanat till en ny samling på lördag den 12 september.

Gula västarna på en av rörelsens samlingar i Paris, januari 2019.
Olivier Ortelpa

FRANKRIKE Snart två år efter att stora protester bröt ut i Frankrike mot bland annat höjdbensinskatt samlar nu Gula västarna, som rörelsen kommit att kallas, till nya protester. Rörelsens talespersoner har uppmanat till nationella protester, både digitalt och på gatorna, på lördag den 12 september.

Efter att hundratusentals människor deltagit i protesterna i slutet av 2018 och under 2019 har antalet demonstranter minskat kraftigt. Men i en video som sprids på sociala medier uppmanar Jérôme Rodrigues, en av rörelsens talespersoner som själv skadades svårt och nu är blind på ena ögat efter förra årets protester, att åter ta till gatorna:

”Nedmonteringen av det sociala systemet har iscensatts av samtliga regeringar i fyrtio års tid, men har intensifierats och påskyndats sedan Emmanuel Macron kom till makten. [...] Vare sig ni är vårdpersonal, brandmän, restaurangägare, arbetare, tjänstemän eller vilken som helst annan yrkesgrupp: gör era röster hörda, dessa röster som vid varje val är så viktiga för politikerna, men som sedan tystas genom repression. Låt oss få regeringen att lyssna till lidande franska familjer, vilka tyvärr är de som kommer betala för den katastrofala hanteringen av coronakrisen. Regeringen vill få oss, våra barn och barnbarn att ta konsekvenserna av deras agerande.”

 
Se inlägget här (fransk text):