Hoppa till huvudinnehåll
Av
Industriarbetare

Ledarkrönika: Hissolyckan hade kunnat undvikas

Tidspress och långa led av underentreprenörer leder till fler dödsolyckor på arbetsplatserna.


När jag skriver det här har det varit en mörk vecka inom industrin och byggbranschen, med nio döda arbetare. När man ser tillbaka på 2023 så har hela året varit mörkt för arbetarklassen – fler har dött på jobbet i år än något av de senaste tolv åren.

En liten tröst i mörkret är att frågorna äntligen kommit upp i rikstäckande media – och att dödsolyckorna hamnar under lupp. 

Regeringen går ut med att Arbetsmiljöverket ska göra fler inspektioner. Vilket är ett hån då de själva har skurit ned på samma myndighet.

Det har också blivit allt svårare för de regionala skyddsombuden att få tillkomst till arbetsplatserna. När det röstades om ifall de regionala skyddsombuden skulle få tillträde till alla arbetsplatser med kollektivavtal blev det blev ett rungande nej från högerpartierna. 

Företag utan kollektivavtal är omöjliga att kontrollera när facket stängs ute från arbetsplatserna. Ofta bedrivs arbetsmiljöarbetet helt utan att de anställda har något att säga till om.

Företaget som utförde arbetet i Sundbyberg hade flera anmärkningar hos Arbetsmiljöverket. Att många underentreprenörer tillåts i flera led gör arbetsmiljöansvaret helt urvattnat.

Arbetare står utan anställningskontrakt och har ofta ingen eller knapp kunskap i det svenska språket, vilket gör att de har svårt att ta till sig säkerhetsinstruktioner. Pressen på att man måste ha ett arbete för att få stanna i Sverige gör att arbetare inte vågar säga emot. 

Som skyddsombud får man ofta kritik för att man inte gör mer – men tro mig, vi gör vad vi kan. Arbetsmiljöansvaret ligger trots allt på arbetsköparen som ska säkerställa att vi har en god arbetsmiljö.

Allt för ofta ser vi att arbetsköpare struntar i samverkan och kör på helt utan kunskap. Arbetsledare och chefer har ofta alldeles för lite utbildning. Det leder till att de tar beslut som inte är genomtänkta – vilket resulterar i olyckor och tillbud.

Hissolyckan i Sundbyberg hade troligen lätt kunnat undvikas om en inspektör eller ett skyddsombud med utbildning på hissen tillkallats efter installationen för kontroll. Men en sådan sak tar tid – och för kapitalisterna är tid pengar.

Tidspress och långa led av underentreprenörer ligger bakom de allt fler dödsolyckorna. Med fler medvetna arbetare som går utbildningar i arbetsmiljö, och fler skyddsombud på arbetsplatserna samt ett hårdare regelverk med fler inspektörer, är det lättare att stå upp mot byggherrar och chefer.

Är man ett ensamt skyddsombud på en arbetsplats är det väldigt lätt att bli överkörd. Men genom att gå samman och prata ihop sig på arbetsplatserna kan man förändra mycket.

Verkar något farligt – prata ihop er och vägra utföra uppgiften innan det är säkert. Det kan vara en livsviktig strid att ta.

Torgny Frank
Industriarbetare, skyddsombud och medlem i K:s partistyrelse