Hoppa till huvudinnehåll

Ilska efter beskedet om Östavallsågen: ”Det är vi som jobbat ihop vinsten”

Många slöt upp i manifestationen för nedläggningshotade Östavallsågen i Ånge. Både arbetare och Ångebor kräver att Norrskog tar tillbaka nedsläggningsbeslutet.

Mikael Herkules höll ett kort tal vid mötet på torget. En stor del av Ånges befolkning slöt upp för att protestera mot nedläggningen.
Anna Falk

I lördags manifesterade Ångeborna mot Norrskogs överraskande beslut att lägga ner sågverket i Östavall. En stor grupp Östavallsarbetare i orange överdragskläder deltog på mötet.

Uppslutningen visade att det inte bara var de direkt drabbade arbetarna och övrig personal på sågen som blev chockerade av beslutet.

Många lokala musiker tog plats på scenen, däribland sågverksarbetaren Anders Olsson med en egen berättelse och protestlåt mot Norrskog.

Samtliga talare, från facket, kommunen och Norrskogs skogsägare var upprörda över hur plötsligt och ensidigt beslutet om nedläggningen tagits, utan samråd eller redovisat underlag. Ett föreningsägt företag behöver inte vara lika öppet med redovisningar och beslutsunderlag, vilket styrelsen utnyttjat, och handlingssättet framstår nästan som en kupp.

Kommunalrådet ansåg att sågen borde vara kvar i någon form och att åtgärder skulle sättas in för de kommande 110 arbetslösa. Han lovade att arbetsförmedlingen ska vara kvar och att kommunen ska skjuta till en miljon kronor till yrkesutbildningar.

Tillsammans med det faktum att MBL-förhandlingar redan inletts på sågen, med hjälp av regionens avdelning 14 av GS-facket, gav det dock inga större hopp om att nedläggningsbeslutet ska upphävas.

Trots det var arbetarnas och Ångebornas krav vid protestmötet att Norrskog tar tillbaka nedläggningsbeslutet – alternativt att Norrskog underlättar för någon annan aktör att ta över anläggningen i Östavall.

Veckan innan manifestationen i Ånge deltog arbetarna i ett flertal informationsmöten. När Proletären besöker Östavallsågen har två av de många unga arbetarna slagit sig ner i kontorets foajé efter ett sådant möte.

Bengt Ingelstam
Thomas Bäckman och Mattias Persson var bistra efter informationsmötet på Östavallsågen.

– Det är tungt, säger Thomas Bäckman till Proletären.

– Vi pratar hit och dit men kan inget göra. Arbetslusten är klart mindre. 

– Det kommer inte att gå att hitta något jobb här i Ånge som är någon framtid för en. Alla måste flytta. Det är värst för de som köpt hus. Det borde gå att göra på något annat sätt, vi har ändå jobbat ihop en vinst här på sågen, menar Mattias Persson.

Jim Lövgren som är entreprenörsanställd och kör traktor på sågen, kommer också att mista jobbet.

Bengt Ingelstam
Jim Lövgren på väg till sitt skift.

– Det tråkiga är också att det blir allt svårare att bo på landsbygden, säger han.

Enligt fackets Mikael Herkules, som höll tal på manifestationen i Ånge, fick arbetarna ställa frågor skriftligt på informationsmötena. Något större hopp gavs inte, trots att sågverksamheten gått med klar vinst.