Hoppa till huvudinnehåll

Målare vill försvara strejkrätten: ”Jag tror inte att förbundsledningen är stolta över sitt agerande”

– Det är kanske bara när vi tycker likadant som ledningen som vi ska vara engagerade, säger Anna Ekman, en av elva målare som debatterat strejkrätten med Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.

Anna Ekman, Börje Carlsson och Finn Ternrud har tillsammans med åtta andra medlemmar i Målareförbundet inlett en debatt i förbundstidningen. De kritiserar att förbundsledningen står bakom uppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv.
Robert Wettersten

– Det här påverkar ju hela arbetsmarknaden och drabbar oss allihop i slutändan.

Målaren Börje Carlsson berättar varför han och ytterligare tio medlemmar i Målareförbundet skrev en debattartikel till Målarnas facktidning där de ställde förbundsordförande Mikael Johansson mot väggen i frågan om strejkrätten.

Tre av förbundets nio avdelningar har antagit skarpa uttalanden mot LO:s strejkrättsuppgörelse med Svenskt Näringsliv, uttalanden som lästes upp inför 2000 demonstranter på Strike Back i Stockholm den 25 augusti. Mikael Johansson var tillfrågad att tala på manifestationen, men avböjde.

– ”Vad är detta?” var mångas spontana reaktion på att samtliga LO-förbund ställde sig bakom inskränkt strejkrätt, säger målarläraren Finn Ternrud. Tidigare sa Mikael Johansson att strejkrättsutredningen var som att skjuta sig i foten. Det nya förslaget är ju inte bättre. 

Han får medhåll av målaren Arash Jabbari.

– En sån här inskränkning öppnar upp för fler inskränkningar i framtiden, och det är ju näringslivets våta dröm.

Arash Jabbari vänder sig också mot att Målareförbundet sätter lojaliteten mellan LO-förbunden framför solidariteten med alla organiserade arbetare, när de lägger fram ett förslag som slår mot fackförbund utanför ”LO-familjen”.

– Det var någon som hade en bra fotbollsmetafor för det här. Det spelar ingen roll om vi är Gaisare eller håller på IFK; när det är landskamp håller vi alla på Sverige.

Diskussionerna mellan arbetskamrater följde med till fackavdelningens årsmöte, med resultatet att Avdelning 3 Väst antog ett uttalande mot inskränkningar i strejkrätten. Uttalandet beslutades skickas till regeringen.

Högre upp i Målareförbundet kom det starka reaktioner på att uttalandet också lästes upp på Strike Back, och på att uttalandet sedan användes i debattartikeln i förbundstidningen.

– Det var inte så populärt, berättar Arash Jabbari. Vi har fått veta att vi bryter mot demokratiska beslut om vi använder texten i såna sammanhang i framtiden. Målareförbundet är det enda LO-förbundet som har kvar stödet till Socialdemokraterna i sina stadgar, så nu pratas det om ifall vi begår stadgebrott när vi tar upp det här.

– Vi motarbetar ju inte Socialdemokraterna, protesterar målaren Anna Ekman. Vi säger ju bara vad vi tycker.

– Det är kanske bara när vi tycker likadant som ledningen som vi ska vara engagerade, funderar Anna Ekman.

Debatten fortsatte i förbundstidningen med en replik från Mikael Johansson, ett nytt inlägg av målarna och en slutreplik av Johansson.

Vad tyckte ni om hans svar?

– Hans icke-svar menar du, svarar Anna Ekman som inte tycker att förbundsordföranden gav svar på några av målarnas frågor.

– Det kändes som att attityden var lite av ”klapp på huvudet”, kommenterar Finn Ternrud.

Att partipiskan vinit över socialdemokraterna i förbundet är uppenbart enligt Arash Jabbari.

– Flera inom S som var emot uppgörelsen har plötsligt ändrat sig och håller med LO och förbundsledningen.  

– Visst har vi representativ demokrati i förbundet, säger Börje Carlsson, men det funkar ju inte om de där uppe inte lyssnar på medlemmarna. Istället avskärmar de sig från oss. 

Finn Ternrud håller med.

– Jag tror inte att förbundsledningen är stolt över sitt agerande.