Hoppa till huvudinnehåll

Sommarlägerskrönika: Kamratskap, rekreation och inspiration

Snart är det dags för Kommunisternas sommarläger Lysestrandsveckan tillsammans med gamla och nya kamrater.


Jag tror att det var 1974 som jag åkte till sommarlägret i Tiveden första gången. 17 år, lärling på Eriksbergsvarvet och stolt medlem i ungdomsförbundet SKU(ml). Det var SKU(ml):s läger och vi åkte dit i abonnerade bussar, egna bilar var det få av oss som hade. 

Från Karlsborg tog det en timme, först vägen mot Askersund en bit, vid Granvik svängde vi in på en liten väg som slingrade sig mellan berg och tjärnar genom skogen och plötsligt var vi framme vid Ösjönäs. En gammal gård som ägdes av staten och förvaltades av Domänverket. En lägerplats med utsikt över Trehörning-sjöarna, för scouter och sådana som oss, organiserade ungdomar av olika slag.

Där fanns ett ganska litet storkök, kallt vatten från sjön, torrdass med tunnor, sjöar att bada i, en fotbollsplan och ängar att tälta på.

När vi anmälde oss blev vi indelade i grupper för studier, mattider och gemensamma arbetsuppgifter. Så lärde man känna kamrater från andra orter.

Det är länge sedan så jag minns bara soliga dagar och ljumna nätter. Vi studerade, diskuterade, badade, sjöng, applåderade, spelade boll, hejade och flirtade. Vi gjorde våra arbetspass som kunde vara matlagning, transporter av folk och varor, dasstömning och allt annat som behövdes för att lägret skulle fungera.

Sommarlägret gav rekreation, inspiration, kunskap, kamratskap och vänner för livet, då och än idag.

I år ser jag framåt mot en härlig vecka på Kommunisternas sommarläger i Lysestrand tillsammans med gamla och nya kamrater samt barn och barnbarn.

Hans Johansson
Lastbilschaufför och mångårig sommarlägersbesökare

Arkivbild/Proletären
Lysestrandsveckan 2019.

Detta är Lysestrandsveckan – Kommunisternas sommarläger

 

Sommarlägret fyller 50 år och det ska vi fira med ett riktigt bra program. Bokandet av artister, författare och andra intressanta personer är i full gång.

Det blir proggmusik från 70-talet och redan nu är det klart att artisten Jan Hammarlund kommer. Flera artister som var med på de första lägren kommer. Så glöm inte att boka in några dagar mellan 17–23 juli eller hela veckan.

Lysestrandsveckans familjeläger har allt man kan önska av en semestervecka! Intressanta föredrag, kurser, progressiv kultur, avkoppling, havsbad, vacker natur och god mat som vi lagar och äter tillsammans. Det ordnas även aktiviteter för de mindre barnen.

Det finns möjlighet att sova inomhus i rum med två till fem sängar (Obs! Endast ett fåtal platser kvar!), men många bor i tält, husvagn, husbil eller till och med båt.

Pionjärlägret är för 7-13-åringar som längtar efter att få nya kompisar, att bada och fiska krabbor i havet. De leker och spelar spel tillsammans, grillar korv, sjunger vid lägerelden på kvällarna och bor i stora tält tillsammans med en ledare och 4-5 andra barn. Det är bra om en vuxen som de känner kan vara med på Familjelägret, men det är inte nödvändigt.

Ungdomslägret är för unga över 14 år, som är nyfikna på vänsterpolitik och taggade på en vecka eller ett par dagar på västkusten. De bor i egna tält, eller delar tält med kompisar, hänger vid lägerelden på kvällarna, diskuterar politik, badar på dagarna och njuter av sommaren.

Mer information och anmälan:

kommunisterna.org/organisation/sommarlagret eller på telefon: 031-12 26 31