Hoppa till huvudinnehåll

Göteborgsprofiler till stöd för Sjömanskyrkan

Sjömanskyrkan i Göteborg riskerar att hamna i privata händer. I ett debattinlägg vädjar flera kända kulturprofiler att Göteborgs stad ska överta den anrika mötesplatsen.

Tomas von Brömssen, Sven Wollter och Viveca Lärn är några av de göteborgsprofiler verksamma inom kulturområdet som tar ställning för att Sjömanskyrkan inte ska hamna i privata händer.
Montage: Proletären

SOCIALT Sjömanskyrkan i Majorna, Göteborg har sedan en tid tillbaka befunnit sig i en ekonomisk kris. Lokalerna stängdes i vintras och är ute till försäljning.

Kyrkan är stiftelseägd men har tidigare fått ekonomiskt stöd av Svenska kyrkan i Göteborg. Efter att den senare omorganiserats 2018 upphörde stödet.

Frågan har engagerat många göteborgare. Facebookgruppen ”Rädda Sjömanskyrkan” har över 2000 medlemmar.

Nu tar även kändisarna ställning. I ett debattinlägg i Expressen/GT vädjar nu flera namnkunniga kulturprofiler att Göteborgs stad ska överta den anrika mötesplatsen istället för att den ska säljas till ett privat fastighetsbolag. ”Det skulle vara ett helgerån”, skriver de.

Bland undertecknarna finns skådespelarna Tomas von Brömssen och Sven Wollter, författaren Viveca Lärn, musikern Ebbot Lundberg, samt flera kulturföreningar som är verksamma i området.